Четвъртък,

Горещи данни. Българите гневни на властта. Ще има ли избори?

От: СТАНДАРТ -
333
Горещи данни. Българите гневни на властта. Ще има ли избори?
A
A
A

Преимуществено негативно отношение на българите към управляващата коалиция и усещане за безпринципни договорки за постове. Но все още предсрочните избори не са на дневен ред. Това показва изследване на "Алфа рисърч", проведено на 11 април сред 450 пълнолетни българи. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването "Референдум".

Данните на "Алфа рисърч" показват, че почти 60 на сто от анкетираните имат по-скоро негативно отношение към управляващата коалиция. Близо 35 на сто от българите обратно имат по-скоро позитивно отношение към управляващите, 7% нямат мнение по въпроса.

Според изследването напрежението в коалицията е резултат от безпринципни договорки за постове - така смятат 67% от анкетираните. Според 28 на сто пък напрежението е резултат от принципни ценностни различия.

В момента не се вижда нищо от предварителните заявки на управляващата коалиция, коментира социологът Генова Петрова.

"Вместо публични консултации виждаме ултимативни действия от страна на някои от партиите в коалицията. Може би през последните дни сме свидетели на едно своеобразно състезание за поставяне на ултимативни искания от някои от коалиционните партньори към останалите участници в коалицията", каза Петрова.

Сред симпатизантите на четирите партии в коалицията най-висока оценка за нея дават привържениците на "Продължаваме промяната". По-скоро позитивно е отношението на 88,5 на сто от привържениците на партията. Следват тези на "Демократична България", БСП и накрая на "Има такъв народ". Само една трета от симпатизантите на "Има такъв народ" одобряват коалицията.

Колкото до това ще успее ли управляващата коалиция да изглади противоречията помежду си, за да не се стигне до правителствена криза, близо 50 на сто от анкетираните смятат, че това няма да се случи.

За над 45 на сто от българите пък противоречията ще бъдат изгладени. Има ли усещане за предсрочни избори?

"Все още не, към момента най-голямата част от хората смятат, че предсрочните избори не са първото решение, което трябва да се търси, но пак казвам, ако ситуацията продължи в тази тенденция това неминуемо ще бъде едно от възможните решения", каза Петрова.

Според изследването на "Алфа рисърч" сред темите, предизвикващи противоречия в момента, управляващата коалиция би могла да постигне съгласие на първо място по промените в закона за здравето, забраняващи ограничителни мерки във връзка с Ковид19. Така смятат над 42 % от анкетираните. Следват разплащането на средствата за ремонт на пътища и избора на управител на БНБ.

Според над 32 % от българите няма да се постигне съгласие по нито една от спорните теми.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички