Гореща политическа прогноза от Дончева. Очакваме ли парламент

"Първата и втората политическа сила показаха, че няма никакъв капацитет", смята още тя

Гореща политическа прогноза от Дончева. Очакваме ли парламент | StandartNews.com

„Щом няма да има правителство, значи няма да има и бюджет. На 12-ти изтича управлението на съответния бюджет. Общините могат да харчат по 1/12-та но това не се връзва с нужните им финанси и това в годината, когато има местни избори”, каза Татяна Дончева в предаването "На фокус" по Нова телевизия. 

По думите й България прилича на мафиотски трилър, но това не е от сега. Според нея спорът в прокуратурата трябва да бъде решен от съдебната система и от новия състав на ВСС. 

В предаването Дончева припомни отказа на Петър Стоянов да подпише указа на избрания за главен прокурор Бойко Рашков и последвалия избор на Никола Филчев.

„По времето на Филчев прокуратурата буквално истеряса с най-странното поведение. С този период са свързани делото „Колев”, където стана ясно, че неизвестно какви хора стават главни и зам.-главни прокурори и те си решават въпросите помежду си с мафиотски средства”, каза още Дончева. 

Татяна Дончева припомни още, че правителството на Иван Костов по времето на главния прокурор Иван Татарчев е тръгнало срещу прокуратурата. „Във всяка държава, и в царско време прокуратурата е била тясно свързана с политиката. Прокурорът трябва да е подчинен на закона. Той трябва да знае, че въпреки натиска, той трябва да бъде подчинен на закона”, каза тя.

„В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого”, каза юристът. Според нея проблемът не е само в политическите обвързаности и в съдебната система. „Контактите трябва да се запазят, но трябва да излезем от мафиотизирането на системата”, категорична е Дончева.

Относно опитите да бъде съставен кабинет включително и с ротационен премиер политикът-юрист заяви: „Екстравагантности, които са самоцелни, които нищо не значат, аз отказвам да коментирам”.

„Ако искат да се женят на ротационен принцип, да раждат деца на ротационен принцип, може би могат и да ядат на ротационен принцип… Не може всичко, това са екстравагантности”, категорична бе Дончева.

„Политическото партньорство предполага доверие и съвместна работа. Първата и втората политическа сила показаха, че няма никакъв капацитет. Смисълът да се прави правителство, е да се решат определени проблеми”, обясни лидерът на „Движение 21”.

За липсата на бюджет тя бе категорична, че вече е проблем и финансовото функциониране на държавата. „Щом няма да има правителство, значи няма да има и бюджет. На 12-ти изтича управлението на съответния бюджет. Общините могат да харчат по 1/12-та но това не се връзва с нужните им финанси и това в годината, когато има местни избори”, каза Татяна Дончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай