Гореща новина от Радев! Решението за мандата

Президентът коментира и евентуалните избори

Гореща новина от Радев! Решението за мандата | StandartNews.com

Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Но въпросът за властта не отменя отговорността на партиите към гражданите и държавата. 

Това заяви днес президентът Румен Радев. 

Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството, и на парламента и много важни въпроси остават нерешени.

По Конституция трябва веднага да обявя избори в рамките на два месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове, посочи той.

Но от друга страна продължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и самите партии чертаят все по-дебели червени линии мпомежду си и съставяне на правителство преди избори става все по-трудно, коментира Радев. 

Предстои да връча мандат на втората парламентарна група, и ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя какви решения предлагат за излизане от кризата, какви са им нагласите за коалиране и търсене на подкрепа и около какви приоритети и програми. След като чуя какво ще кажат, тогава ще преценя на кого да връча третия мандат.

Обществото ни очаква дееспособно управленско мнозинство, което да пристъпи незабавно към решаване на острите социални проблеми, посочи той. 

До дни ще връча втория мандат, уточни той.

Ако все пак партиите искат нови избори, считам за целесъобразно да са в началото на октомври, посочи той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай