Горанов започва срещи с партиите за Бюджет 2016

Горанов започва срещи с  партиите за Бюджет 2016 | StandartNews.com

Тази седмица започват консултациите по проекта на правителството за бюджета за следващата година, научи "Стандарт". Финансовият министър Владислав Горанов ще се срещне първо с парламентарните групи, подкрепящи управлението, и ще представи пред тях предложенията си.

"Разговорите вече започнаха в един добър тон. През тази седмица имаме уверенията на министър Горанов, че хората, които не са ангажирани с местните избори, ще влязат в много сериозен и много експертен дебат върху бюджета, за да не сме свидетели на изненади в последния момент и скандали в пленарна зала", коментира за "Стандарт" лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Имаме намерение да поканим финансовия министър Владислав Горанов в групата на ПФ и да поставим няколко въпроса, най-вече свързани с армията, средствата за полицията и бюджета за Външно министерство. Те са най-важни за ВМРО, колегите от НФСБ могат да имат други", допълни лидерът на войводите Красимир Каракачанов.

Финалната точка ще бъде поставена между 7 и 10 октомври, когато партиите от мнозинството трябва да са постигнали съгласие по основните бюджетни параметри.

"Не се очакват революционни промени. Както на предстоящите местни избори, така и при гласуването на следващия републикански бюджет ние трябва да наложим малко повече пестеливост и да обърнем много по-голямо внимание на сигурността си. Живеем във времена, в които сигурността е висша ценност", подчерта Радан Кънев.

Отсега се знае, че в Бюджет 2016 ще бъде заложен 2 % дефицит. Предвижда се и по-голям ръст на икономиката. Общите разходи за следващата година са определени на 31.857 млрд. лв., а разчетите са делът им спрямо БВП да възлиза на 38.8 %. Преди седмица на икономическа дискусия във Варна финансовият министър определи философията на бюджет 2016, като баланс между инфраструктура и инвестиции в човешки капитал. Горанов се отказа от идеята за допълнително данъчно облагане до 2 % на доходите на физическите лица в полза на общинските бюджети.

До 20 октомври новият финансов план трябва да бъде обсъден от социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След като мине през Министерски съвет, Бюджет 2016 г. ще бъде внесен в парламента до 30 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай