Горанов ще работи приоритетно за финансова стабилност

Горанов ще работи приоритетно за финансова стабилност | StandartNews.com

София. Приоритетите в следващия бюджет са провеждане на политика, гарантираща финансова стабилност и поетапна финансова консолидация, приемане на действия за оптимизиране на административните структури след извършване на анализ от ръководителите им. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус". „Не последен приоритет е и ефективно управление на европейските фондове", добави той.

Рамката на бюджета е изготвена на консервативна прогноза за основните макроикономически показатели, реалистична оценка за приходите, изтъкна Горанов. Фискалните цели на правителството съответстват на гарантираща финансова стабилност и поетапна финансова консолидация", посочи обясни той.

Горанов коментира и заложения дефицит от 3% в бюджета. За да стане възможно постигането на целта за свиване на дефицита още в бюджета за следващата година, ще бъде следван консервативен подход при планирането на приходите с оглед намаляването на рисковете при изпълнение на приходната част от бюджета, обясни той. „По отношение на разходите е направен анализ на ефекта от допълнителното ограничаване на разходите в отделните бюджетни системи", каза финансовият министър.

За страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация или дори дефлация под въздействието на потенциални вътрешни и външни шокове. „Забавените инфлационни процеси в прогнозния период ще допринесат и за относително по-нисък номинален растеж на българската икономика. Очаква се нивото на безработицата през 2015 г. да се понижи слабо до 11,7 %", заяви Горанов.

„Приходите, които се очакват да влязат в бюджета за догодина са в размер на 36, 8 на 100 от БВП", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай