Горанов с SMS до Бойко: Не ми харчете парите

Горанов с SMS до Бойко: Не ми харчете парите | StandartNews.com

10 млн. обезщетения за кметовете гласува кабинетът

Финансовите искания за обезщетения след бедствията набъбват като великденски козунак, а финансовият министър Владислав Горанов ми пише SMS: "Не ми харчете парите". Така премиерът Бойко Борисов в типичния си шеговит тон описа ситуацията на кабинета след обилните снеговалежи и отключилите се свлачища.

Повече от 40 минути премиерът изслуша кметовете от най-засегнатите от зимното бедствие райони, както и ресорните министри и шефове на администрации. След като стана ясно, че Смолян има претенции за допълнителни 6,4 млн. лв., Кърджали - за 2,4 млн. лв., а Агенция "Пътна инфраструктура" също ще иска допълнително пари, защото е изкарала и допълнително снегопочистващи машини и това, по думите на шефа й Лазар Лазаров, бил най-големият сняг от 20 г. насам, Борисов възкликна: "Сумите ми набъбват като великденски козунаци!". След което реши да сподели за личната си кореспонденция по темата с финансовия министър: "Влади Горанов само ми пише sms-и: "Много те моля, с Ананиев не ми харчете парите!" - Няма". Под "Ананиев" Владислав Гаронав има предвид зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, който е титуляр във ведомството в негово отсъствие.

По време на докладите кметът на Кърджали Хасан Азис отдели специално внимание и за свлачище в село Сипей и къща, която е в опасност. "Кой им даде разрешение да строят в свлачищен район?!", ядоса се Борисов. А кметът отговори само, че не знае.

Борисов даде срок от една седмица хората да бъдат компенсирани, а исканията на Кърджали и Смолян за сумарно около 10 млн. лева да бъдат разгледани. След което обяви, че след минути започва заседанието на междуведомствената комисия за бедствията. А гостите изпрати с думите: "Ще отидете да изпиете по едно кафе в другата зала. Докато се поразходите и разгледате Министерския съвет, ще свършим".

Междувременно правителството отпусна по 3000 лв. на д-р Филиз Абидин-Ахмет за оказването на спешна медицинска помощ на едномесечно бебе по време на усложнената метеорологична обстановка в махала на село Рани лист. Награда получи и д-р Гюлай Хамид, помогнала на едногодишно дете с двустранна пневмония от същото село, както и д-р Дафинка Сейменова за оказването на спешна помощ на родилка в гр. Сърница, област Пазарджик.

Кабинетът одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 558 хил. лв. Със средствата ще се осигурят аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства, необходими при участие на екипажи и вертолети от Българската армия в операции при бедствия, аварии и катастрофи.

"Направил съм ги по точки специално, за да не им ги вземете за нещо друго, като се започне от карабини, носилки, кошове, хенсфрита, спасителни лодки... всичко, което са искали. Общо са 34 позиции. Каски, облекла, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода, включително и за пантерите по морето", обясни отново в типичния си стил Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай