Горанов предлага: 2 на сто данък върху доходите за общините

Горанов предлага: 2 на сто данък върху доходите за общините | StandartNews.com

Въвеждането на допълнителен данък в размер до 2% от доходите, приходите от който да влизат в общинските бюджети, отново ще бъде предложено от министъра на финансите Владислав Горанов. "Изчаквам конструирането на новия УС на Националното сдружение на общините. Искам при първата среща с тях да повдигна тези въпроси, и ако срещна разбиране, че това би било добра идея, съм готов да го подложа отново на дебат", заяви Горанов в интервю за телевизия Bg ON AIR и Bloomberg TV. Още миналата година от МФ предложиха общините да могат да въвеждат местен данък от 0% до 2% върху доходите, но идеята не намери подкрепа. "Приходната база, с която работят общините, и събираемостта, която постигат при нивото на ставките за местните данъци и такси, е недостатъчна, за да могат да развиват местните общности и да се постига една нормална среда за живот в общините", мотивира се министърът. Ако общините не желаят да имат право да събират допълнителен данък до 2%, това няма как да бъде наложено силово, обясни Горанов. Но ако общините искат промяната, изменения в закона може да се предложат още в първата половина на годината.

С промени в Закона за публичните финанси ще се въведе нов механизъм за финансово оздравяване на общините, стана ясно от думите на Горанов. Този механизъм ще се прилага, когато по обективни показатели се отчете, че общината е в затруднено финансово положение. В такъв случай кметът ще бъде задължен да предложи на общинския съвет план за оздравяване на общината. "Местната власт със собствени сили и средства ще започне да изпълнява този план, който ще цели да върне финансовото състояние на общината в нормални граници, но ако тя не може да се справи сама и иска помощ от държавата, тогава правителството ще трябва да даде становище, ще наблюдава изпълнението на плана и евентуално ще реши да отпусне временно безлихвена помощ, която може в последствие, при определени обстоятелства, да прерасне и в грант", обясни Горанов. Като МФ ще следи дали планът за оздравяване се прилага и ще отпуска траншовете финансова помощ от държавата в зависимост от изпълнението му. Предвижда се министърът на финансите да дава становище по проектобюджета, предложен от кметd на община с финансови проблеми, което задължително ще бъде обсъждано в общинския съвет. Ако кметът не се обърне за помощ от държавата, най-малкото ще бъде принуден да повдигне тази тема пред Общинския съвет и да се дебатира на глас пред цялата местна общност.

По отношение на облагането с ДДС на фирмените коли и имоти, които се използват и за лични нужди, министър Горанов заяви, че разчита на доброволното плащане на налога. Данъчните няма да проверяват дали мобилни телефони и таблети се ползват от собствениците на фирми за лични цели. Но често частни имоти и коли се регистрират като фирмениq за да не се плаща ДДС, като в тези случаи ще има действия от страна на НАП. Очакваните приходи в бюджета от тази мярка са поне 100-150 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай