Горанов отряза парламента за привилегиите на ветераните

Горанов отряза парламента за привилегиите на ветераните | StandartNews.com

Министърът на финансите Владислав Горанов отряза депутатите, които единодушно приеха на първо четене промените в Закона за ветераните от войните. Поправките предвиждаха всяка медицинска помощ за трите хиляди фронтоваци да бъде безплатна. Ветераните трябваше да получават безплатните си лекарства от личния лекар, а не по списък, а придружителите им да пътуват безплатно в градския транспорт. Янаки Стоилов от БСП дори се закани да поиска такива привилегии и за ветерани от антифашисткото и партизанско движение.

Вчера от финансовото министерство изпратиха становище, с което отхвърлят приетите промени. Основният аргумент е, че това ще струва твърде скъпо на държавата. Според разчетите привилегиите ще натоварят бюджета с над 15 млн. лв.
"Аргументите на Горанов са несъстоятелни, субективни и преднамерено тенденциозни", коментира във фейсбук депутатът от БСП Атанас Зафиров. Според него е "въпрос на морал държавата да направи последен жест към войниците, жертвали живота и здравето си в името на дълга към Родината".

Реформаторите атакуваха пенсионните промени

Финансовият министър Владислав Горанов изобщо да не внася в парламента вече написаните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които уреждат изплащането на пенсия от частните пенсионни фондове след 2022 г. За това призоваха днес от ДСБ. Те атакуваха идеята на финансист номер 1 при пенсиониране парите от индивидуалните партиди на хората да се вливат в обща сметка и да се заличи възможността за наследяване на натрупаните суми. "Тези промени са направени потайно и са изцяло във вреда на хората", заяви депутатът от РБ Гроздан Караджов. Той поиска да разбере защо се бърза толкова, и то без направен анализ от експерти. "Няма никакви разчети - нито ни е показан дефицитът в НОИ, нито евентуални приходи", посочи Караджов. И коментира - "отново се внася нещо, което да създаде социална експлозия, страхове в хората".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай