Горанов дава финансово рамо на лечебните заведения

Договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85% от средномесечната си заработка

Горанов дава финансово рамо на лечебните заведения | StandartNews.com

Управляващите обсъждат лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85% от средномесечната си заработка. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. в отговор на БСП.

Той посочи, че безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период. "Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата", заяви Горанов.

"Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната", посочи той.

"Защо 85%, а не 100? Направена е преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения", обясни финансовият министър. Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, съобщи той. Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

От БСП изразиха притеснения от ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването в дейността на лечебните заведения. Начинът на финансиране на медицинската дейност у нас е поставен под сериозен проблем, посочи Георги Йорданов от левицата. Колегата му Филип Попов коментира, че съдбата на Белоградчишката болница, която е пред закриване, ще бъде последвана от множество такива малки общински болници, защото в бюджета не е предвидена помощ за тези лечебни заведения. Дора Янкова от БСП поиска средствата за българските общини да се увеличат с 420 млн. лева.

Георги Гьоков от "БСП за България" прогнозира, че в края на годината ще има 325-350 хиляди регистрирани безработни, т.е. ще има ръст на безработицата с 4 процента, а не както предполага правителството - с 2,2 процента. По думите му Министерството на финансите подхожда твърде оптимистично по въпроса. Според Гьоков увеличение със 100 млн. лева на средствата за Националния план за действие по заетостта ще има много по-голям ефект, отколкото всички други мерки в подкрепа.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че голяма част от мерките, които биха могли да залегнат в Националния план за действие по заетостта, са включени във функцията на фонд "Безработица" с извънредната мярка, която е по-известна като субсидиране на част от възнагражденията на тези работодатели, които са с ограничени възможности в резултат на ограниченията, наложени от здравните власти от една страна, и на реалностите от друга страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай