Голямата драма с БГ паспортите за руснаци

Делян Пеевски поиска да се запуши поредната дупка в националната ни сигурност, след като вече ДПС затвори вратата със „златните паспорти“

Голямата драма с БГ паспортите за руснаци | StandartNews.com

Да започнем със статистиката. Българският паспорт е на тринадесето място в класацията на най-привлекателните паспорти в света, показва Henley Passport Index. Базирайки се на ексклузивни данни от най-голямата световна база данни с информация за пътуванията – Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), подкрепени от сериозни вътрешни проучвания, той класира всички 199 световни паспорта според броя на дестинациите, които притежателите им могат да посетят, без да се нуждаят от предварителна виза. Българските граждани имат безвизов достъп до 179 страни и запазват 13-ата позиция в класацията за втора поредна година. През 2024 г. България дели мястото си с Румъния и Хърватия.

Казано по-просто, да притежаваш БГ паспорт е атрактивно, при това много, защото документът отваря много световни врати. И тук идва следващият факт – от десетилетия към българско гражданство се домогват много интересни лица, голяма част от които – поданици на Русия. Съвсем наскоро стана ясно, че с паспорт „за особени заслуги“ се е сдобил дори и бившият руски посланик в София Анатоли Потапов и семейството му. И въпреки, че подобни случаи са рядкост, оказва се от години, под носа на службите ни тече друга схема. Тя стана медийно популярна в последните дни под името „Глеб Мишин“, кръстена на името на посредника, който е уредил с повече от 4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз. Според публикация на „Медиапул“ това се случвало чрез използване на "очевидно" подправени документи, а тази "фабрика" за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. Поради спецификите на процедурата по предоставяне на гражданство, нередностите са открити около пет години след началото на схемата. Междувременно чужденци са успели да се сдобият с български паспорт (а оттам и свобода да пътуват и работят в целия ЕС), макар да са доказвали произхода си с фалшиви документи. Според статията корупционната цена за получаване на български паспорт с подправени документи през последните 2-3 години е достигнала 20 000 евро. Само за придвижване на документите до българските институции се искат около 8000 евро.

"Това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство", коментира през миналата седмица съпредседателят на "Продължаваме промяната -Демократична България" Атанас Атанасов, който пръв говори публично за случая. Но така и не предприема институционални мерки по казуса.

И тук се намесва председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който е един от най-големите двигатели у нас в борбата срещу руското влияние в държавата.

„Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившия СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. Затова ще сезирам и.ф. главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, прилагайки всички публични данни за Руската схема - интервюта, журналистически разследвания и публикации“, заяви председателят преди ден Пеевски, като напомни, че съществуването на схемата са алармирали председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, МВР и прокуратурата, допълва той.

„Неприемливо е, когато страната ни е изправена пред предизвикателството да заслужи т.нар. пълен Шенген, компетентните органи на всички нива да си затварят очите или замитат под килима толкова обществено чувствителна тема. Още утре (бел.р. вчера) ще предложа на колегите от евроатлантическото мнозинство създаването на парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с "фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин", на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и колко от тези над 4000 преписки за българско гражданство съдържат фалшиви документи. Точно сега е ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности“, категоричен е още Пеевски.

Всъщност реакцията на Пеевски е продължение на постоянните действия на ДПС през годините са пресичането на именно такива схеми за овладяване на държава и бизнес от трети за ЕС страни и изкарването на страната ни от руслото на евроатлантическия й път. През юли 2023 година от ДПС поставиха пред главния прокурор въпроса дали е извършена пълна и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество за придобиване на българско гражданство и какви са резултатите от нея.

Преди това след сериозна парламентарна сага ДПС постигна и друг успех - не просто да прекъсне далаверата със т.нар. „златни паспорти“ чрез законодателна инициатива, но и да се изиска от службите за сигурност у нас да проверят (и ако се наложи да анулират) всички неправомерно получени паспорти. Афера, която имаше различни измерения и беше ползвана от различни политически и олигархични кръгове у нас по целесъобразност, най-вече, за да уреждат свои хора – основно руснаци и китайци с български паспорти, които се явяват естествена входна виза и цяла Европа.

Благодарение на ДПС обществено достояние стана не просто аферата, но и факта, че цели 17 „златни паспорти“ вече са били отнети, след като през 2021 г. Народното събрание отмени възможността за предоставяне на българско гражданство срещу инвестиция. Със същото решение (и двете по искане на ДПС) парламентът разпореди на ДАНС да направи проверка на всички случаи на вече получено такова. Така се стига до данните, че повече от половината отнети паспорти са били получени срещу фиктивни инвестиции от граждани на Русия (4), Казахстан (4), който е част от създадената от отломките на СССР Общност на независимите държави (ОНД) и Китай (3).

Търговията на паспорти срещу инвестиции предизвика цяла лавина от критики от страна на евроинституциите в началото на 2022 г. и реално е един от факторите, спиращи падането на US визите за България. Към днешна дата реакцията на САЩ по тогавашните стъпки, предприети от ДПС са доста красноречиви – преди броени дни генералният консул на САЩ в България Майкъл Дж. Гриър бе категоричен, че „България отбелязва напредък към отпадането на визите за пътуване в САЩ“. Пред журналисти в посолството Гриър коментира, че правителството на България неотдавна е назначило национален координатор за програмата за безвизово пътуване, който постига голям напредък: "Според мен за тези няколко месеца България постигна по-голям успех, отколкото за целия период от идването ми в страната като консул", заяви той и допълни, че България се ползва с подкрепата на САЩ за присъединяването ѝ към тази програма:

"Така че аз съм оптимист и ние ще направим всичко, за да подкрепим България по пътя ѝ към присъединяване към програмата за безвизово пътуване", заключи той.

Е, явно с действията си Пеевски и ДПС успешно постигат две неща – пресичане на руското влияние у нас и доближаване на страната ни до един от най-големите ни геостратегически партньори – САЩ. Само така пътят към Европа, който за много руснаци от различни забранителни списъци, минаваше през София, ще бъде затворен завинаги.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай