Петък,

Гьоков вдига заплати. Кои ще се облажат?

От: СТАНДАРТ -
3702
Гьоков вдига заплати. Кои ще се облажат?
A
A
A

С 10 на сто могат да се увеличат заплатите в социалната сфера от 1 юли. Това сочат сметките на ресорното ведомство, съобщи социалният министър Георги Гьоков пред депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Той отговаря на актуални въпроси на народни представители.

По думите на Гьоков заплатите на социалните работници са ниски, това води до отлив на социални работници към системата на образованието, затова увеличението е повече от необходимо.

По Националния план за възстановяване и устойчивост има и предвидени 10 милиона лева за подобряване на условията на труд, които за социалните работници на места не са добри, посочи министърът, предаде БТА.

Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост на украински граждани, обясниха Гьоков и заместника му Иван Кръстев.

„Разчетите показват, че помощта може да достигне до около 50 хил. души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лв. за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост“, посочи Кръстев.

„Срещу предоставения ваучер ще бъде възможно закупуването на хранителни продукти, детски храни, детски дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и др. продукти от първа необходимост от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се предоставя при условие, че може да бъде обменян само срещу храни и/или основни материални продукти“, обясни Георги Гьоков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички