Гьоков сваля ДДС за хляб, плодове и зеленчуци

Предложихме и необлагаем минимум и таван на цените, каза социалният министър

Гьоков сваля ДДС за хляб, плодове и зеленчуци | StandartNews.com

„Правителството прави възможното според бюджета да подкрепя хората и бизнеса. Към момента помощта, която се връща към бизнеса, заради високите сметки на електроенергията, е почти 4 млрд. от началото на годината. Към уязвимите групи също има действия в тази посока – на всички пенсионери безусловно се дадоха по 70 лева за Великден. Всички коалиционни партньори са заявили мнение за подкрепа за хората, във връзка с инфлацията и високите цени на горивата.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на “Дарик“ радио.

По думите му БСП от своя страна също е направила своите предложения. Те са диференцирани ставки на стоките от първа необходимост, като дори предлагат да е нулева ставката за хляб, плодове и зеленчуци. „Предложихме и необлагаем минимум и таван на цените. С актуализацията на бюджета коалицията ще предложи добро решение за подкрепа на хората и бизнеса“, категоричен е социалният министър.

Относно спирането на газа той заяви: „За 12 години управление ГЕРБ не успяха да направят така говорената от тях енергийна независимост от Русия. Трябва да има обща европейска позиция за газта и енергийната независимост, без да се гледат интересите на едни за сметка на други“, смята Георги Гьоков.

По темата дали да се доставят оръжия за Украйна министър Гьоков обясни, че има една огромна група хора, която е против износа на оръжие. „БСП представлява мнението на тази част, и когато го заявяваме в състава на правителството, го правим от името на  половината български народ“, коментира той. По думите му визитата на българската делегация в Киев е била, за да се убедят хората, които не са съгласни с даряването на оръжия за Украйна. „БСП зае позицията да не изпраща свой представител, защото решенията за всичко, което касае България, трябва да се взимат тук в страната“, категоричен бе той.

Във връзка с предстоящото гласуване по тази тема в пленарната зала Георги Гьоков заяви, че БСП не е партия, в която решенията се взимат емоционално и от един човек. „Ние ще видим какво ще е решението на Народното събрание, ще питаме нашите колективни органи и каквото решат те. Парламентарната ни група ще гласува “против“ износа на оръжие и “за“ всякаква хуманитарна помощ. БСП няма да пренебрегне интересите на българите и ще направи това, което е най-добро за България“, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай