Гьоков проговори за минималната заплата. Вдига ли се?

Голяма промяна за линията на бедност

Гьоков проговори за минималната заплата. Вдига ли се? | StandartNews.com

„С нови промени ще се увеличи и подкрепата за най-бедните”, каза още той

Ще се вдигне ли минималната работна заплата? Социалният министър Георги Гьоков коментира темата пред Нова тв.

„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата”, каза министърът на труда и социалната политика.

„В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности”, обясни той.

„Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, посочи Гьоков.

По думите му не е тайна, че в сравнение с европейските страни доходите у нас са най-ниските.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, само с линията на бедност”, каза той.

„Досега те бяха обвързани с една измислена величина – гарантиран минимален доход, който през 2009 г. беше 65 лв., а сега е 75 лв. Т.е. допълваме доходите на членовете на семейството до 75 лв. Променяме цялата тази картина и вече ще се съобразяваме с линията на бедност, която пък ще се изчислява по нов начин - по европейски критерий”, обясни Гьоков.

В момента линията на бедност е 413 лв. „Предложението мина обществено обсъждане. Предстои да бъдат приети промени в Закона за социално подпомагане и това ще стане факт”, каза още той.

„Всичко това означава, че помощта, която получават тези, които не могат да се справят, ще бъде допълвана не до 75 лв., а до 413 лв. Според изчисленията всяка година ще бъде предприемана съответната линия на бедност”, заяви социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай