Гешев на нож. Скъса оставката си

Специално изявление на главния прокурор

Гешев на нож. Скъса оставката си | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев скъса публично оставката си. Той направи специално изявление пред медиите.

В първата минута той показа лист с оставката си. И заяви: „Какво е това, това е оставката ми”. След това хвана химикалка. И заяви: „А това какво е – химикалка”.

Но не парафира листа пред камерите, а го скъса на парчета и го изхвърли. Намекна, че е получил заплахи, ако не си подаде оставката да бъдат пуснати клипове срещу него. И каза: Аз правя каквото трябва, пък да става каквото ще!

"След като се върнах от САЩ, получих послание. Казаха ми, че ако до 10 ч. днес не подам оставка, някой ще натисне копчето „ентер“. Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. Думи като „родина”, „чест”, „вярност към приятелите”, колкото и да е старомодно, означават нещо. Може да съм допускал грешки, но това е нормално", заяви Гешев пред медиите в понеделник. Той подчерта, че все още не знае от кого е било предупреждението, но ще го обяви, веднага щом разбере.

Гешев определи покушението срещу него като "целенасочен опит да бъде убит". И допълни, че експертизите ще покажат какво точно се е случило на 1 май. До момента той не говорел по темата "по лични причини".

Не ме е страх, колкото и да звучи като клише, категоричен беше главният прокурор.

Ще изложа хронологията на атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността и защо се случи всичко това. Опитах да променя каквото мога в живота на българските граждани и да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, продължих с организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. Разследвах руските атаки, даже някои бивши премиери подаряваха на Путин кученца, каракачанка. Продължихме с олигарси, които сега се крият в Дубай, в Сърбия. Прокуратурата беше атакувана безогледно, обединиха се политическата мафия, престъпниците, олигархията и всички, които искат да продължат да крадат. Надявам се днес да бъде края на този олигархичен модел, допълни той и апелира политиката да излезе от съдебната власт.

Преди месеци получих предложение, за което ми казаха, че е от Бойко Борисов. То беше да стана посланик или в Израел, или в Турция. А евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно е започнало всичко още тогава. После в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на Международния наказателен съд. Не зная дали има връзка, но това беше началото. Последва опитът за атентат, който беше шок за мен. Това е целенасочен опит да бъда убит. Към това разследване ще се включат Европол и други наши партньори и съм сигурен, че истината ще излезе наяве, категоричен беше Гешев. Той заяви още, че е подценил последващата медийна атака срещу него и прокуратурата. Знаете кои са партиите от т.нар. демократична общност, които от години ме атакуват, знаете техните готвени закони, като този за контрол на главния прокурор. Това е опит за отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, покушение срещу върховенството на закона в противоречие с всякакви европейски ценности.

Трябваше да се оправдавам защо съм жив, което е абсурдно. Той обясни, че след опита за покушение е бил на предварително договорени посещения в чужбина. През това време главен прокурор на страната беше лицето Боби Борислав Сарафов. Отделът ми за публична комуникация ме посъветва да дам интервю от САЩ за БНТ предвид спекулациите и обидната гнусна медийна кампания не толкова срещу мен, а срещу прокуратурата. Мислих, че темата ще приключи, а то е само началото. Обади ми се мой познат от провинцията, който е близък до ГЕРБ. Сподели ми, че разтревожен му звъннал Бойко Борисов да пита къде е семейството ми. Семейството ми е в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура към този момент. Борисов посъветвал да спра да говоря, помислих, че нещо му става на тоя човек. И това подцених. Видях едно становище на Боби Сарафов по БТА, обадих му се и ми каза, че го било срам, но нямало какво да направи. Каза извинявай, ама ...разбери ме. На следващия ден ми се обади, че ще ходи за интервю по БНР, казали му, че трябва да отиде при Силвия Великова. Сарафов ми каза, че отива да оправи нещата. Видях, че е искал оставката на Ясен Тодоров, защото давал несъгласувани изявления по медиите. В четвъртък г-жа Габриел обяви, че първата работа ще бъде нейното правителство да поиска оставката на главния прокурор. Предварително това са го знаели много малко хора, вероятно Бойко Борисов и още 2-3 души. Много ме изненада позицията на ДПС, за които винаги съм имал други впечатления. Техните действия за мен граничат с предателство.

Обадих се на един член на ВСС като разбрах, че прокурорската колегия ми иска оставката. Той ми каза, не съм го чел, дадоха ми го и просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш...имаш семейство. След това получих есемес от ръководителя на Софийска апелативна прокуратура. Много съжалявам за това, което направих днес. Звъннах му да питам какво е станало. За становището ми каза, накараха ме да пусна становище. Кой те накара? Сарафов. Казах му, че е простотия, защото никой прокурор от апелативния район не е запознат да има нарушение. Разбери ме. Разбрах го. Той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел, защото е в тежко здравословно състояние. Това ще тежи на съвестта на онези, които го правят. Ако има съвест...

А номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че отстраняването на главния прокурор ще бъде една от първите задачи на евентуалното бъдещо правителство, което тя ще оглави.

Показаха ми, че съм бъг в системата, който трябва да бъде отстранен. Бъг, който пречи да се краде и да живеем достойно. Обмислях наистина дали си заслужава всичко това в личен план. Снощи реших твърдо, че си заслужава. В името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, заради който мизерстваме в България трябва да приключи. Аз съм българин, прокурор, магистрат, но някои други явно не са. Всички подписали искането за отстраняването ми бяха на протеста в моя подкрепа след атентата по стълбите на Съдебните палати. Или поне голяма част от тях. Случайно или не, всичко това се промени в четвъртък - имало е натиск и събиране на подписи, дори в болници. Някои са уплашени, други са подведени. Надявам се, че във ВСС има достойни хора, за които чест и достойнство все още значат нещо. Някои смятах за мои приятели. Всичко това онагледява държавата, в която живеем - опорките и хибридните атаки, че аз съм всесилен. Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, а и някои други. Ясно е какъв е политическия боклук в парламента, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици. Гордея се, че съм главен прокурор на тази прокуратура, обяви Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай