Четвъртък,

Гешев информира НС за преписките по полицейско насилие

От: редактори -
Гешев информира НС за преписките по полицейско насилие
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в парламента информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите миналото лято, съобщиха от държавното обвинение.

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт, подчертават от прокуратурата на България.

Материалите, внесени от Гешев са предоставени по повод решение на депутатите от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка „със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването, обясняват от държавното обвинение.

От прокуратурата обясняват още, че при тях не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот.Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства. Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите, изтъкват от прокуратурата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички