ГЕРБ прави компромиси, защото иска стабилност

ГЕРБ прави компромиси, защото иска стабилност | StandartNews.com

Искаме да си изпълним управленската програма, а не да ходим на предсрочни избори

Не търся конспирации, но е факт, че АБВ напусна коалицията след конгреса на БСП, казва Димитър Главчев

Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев коментира пред "Стандарт" ситуацията с управляващата коалиция след оттеглянето на АБВ, вероятността за предсрочни избори и дебатите около Изборния кодекс.

- Господин Главчев, най-често тези дни чуваме "предсрочни избори". Да ви питам кога да ги очакваме и ще ги има ли изобщо?

- ГЕРБ няма да инициира по никакъв начин предсрочни избори, защото не искаме да има политическа дестабилизация в страната, каквато неминуемо би създал един такъв вот. Още повече, че в момента се готвят президентски избори. Мога да ви уверя, че те са и единствените, за които се готвим в момента. Макар че, както знаете, ГЕРБ няма проблем да се яви на избори по всяко време и да ги спечели. Колегите вече го заявиха, аз ще допълня - имаме намерение и отговорност пред избирателите си да довършим управленската си програма. Това са начертани задачи с конкретни срокове за изпълнение и мисля, че е редно да насочим усилията си натам, а не към тълкуването и разнищването на политически колизии и провокации. За мен е важно да продължим с подкрепата си към правителството, а и в крайна сметка в момента управлението е изцяло десноцентристко. Може би решението на нашите доскорошни партньори от АБВ и да е повлияно от изминалия конгрес на БСП, но не мога да го коментирам, защото не обичам да влизам в анализи за други партии. ГЕРБ е била коректен партньор и се надяваме на същото, но в крайна сметка

всеки сам решава как да постъпи в дадена ситуация

- Още в първите часове след заявката на АБВ, че излиза в опозиция, бяха изговорени 2 тези - първата, че това е ход за лява завера между Първанов и Нинова, а втората - част от предварително подготвена атака срещу кабинета заради предприети стъпки към енергийна независимост от Русия. Коя версия е по-вероятна?

- Не бих искал да коментирам хипотези, варианти и слухове, не е сериозно. Избягвам да давам оценка на решения на други партии. Направи ми впечатление хронологично, че във времето действията на АБВ се случиха непосредствено след конгреса на БСП, но какво е общото и има ли такова, не знам. Наистина не бих искал да влизам в хипотези. Фактите са такива - това с АБВ се случи непосредствено след конгреса на БСП и в началото на проучванията за нефт и газ в Черно море.

- Но нали проучванията за газ и нефт в Черно море така или иначе са започнати и няма да спрат?

- Това да бъдем енергийно независими е записано в управленската програма на ГЕРБ и ние го следваме през годините на нашето управление. Няма да спрат проучванията за газ и нефт, напротив. Отдавна трябваше да започнем собствени изследвания за тези ресурси, а не да се харчат милиарди годишно за внос. Това е правилната икономическа логика и сме поели ангажимент за изпълнението й, защото наистина е по-добре спестените пари да отидат например за социални дейности. Смятам, че залежите ще бъдат достатъчно, за да намали България съществено необходимостта си от внос на нефт и газ. Ще продължим да изпълняваме тези ангажименти, както и предизборното си обещание за саниране на жилищата. Нищо в тези насоки за нас не се е променило. И не би трябвало да е така, заради различна политическа обстановка, още повече че имаме конкретни положителни резултати в тази посока. Това ни мотивира още повече, така че работата ни продължава.

- В политическата ви декларация преди ден казахте, че партията ви плаща много висока цена заради коалиционните си партньори - коя от политическите сили, подкрепящи правителството е коствала на ГЕРБ най-голям компромис?

- Работата в коалиция е сложна и изисква компромиси безспорно. Всяка партия има своя платформа, избиратели с различни нагласи, всеки иска да убеди останалите, че неговите предложения са най-добрите. Фактите досега показват, че

усилията доведоха до положителни резултати

Евроатлантическите ни партньори изказаха такава оценка преди дни - визирам заместник - държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и британския премиер Дейвид Камерън. Най-важното е, че стъпките, които направихме доведоха до подобряване на живота на хората. Визирам борбата с корупцията, намаляване на контрабандата, усвояване на средствата от европейските фондове, програмата за саниране на жилища, в която ще се вложат около 2 млрд. лв. Например, в резултат на свиването на сивия сектор, успявахме да даваме за Великден и Коледа добавки към пенсиите - по 50 млн. лв. Стана възможно повишаване заплатите на учителите, а сега е възможно да се отделят средства за модернизиране на армията.

- Как ще подходи ГЕРБ спрямо ветото на президента по част от текстовете в Изборния кодекс?

- На срещата с Патриотичния фронт и Реформаторския блок не беше постигнато крайно решение. Има законодателен срок, в рамките на който Народното събрание трябва да се произнесе чрез гласуване в пленарна зала и с който ще се съобразим. Важно е да вземем най-правилното решение, да няма политически сътресения и да се запази стабилността в държавата. Нормално е в подобна управленска конфигурация да има компромиси и повече разговори по такива въпроси, но най-важното е, пак казвам, да се работи в посока запазване стабилността на държавата и да се спазят правата на всички граждани. Това обаче може да бъде гарантирано

само при провеждане на честни и прозрачни избори

- Премиерът Борисов заяви категорично, че ако трябва да избира между стабилност и демокрация, ще избере правата на хората - това, по отношение на изборния закон. Ще убедите ли ПФ да отстъпят, или ГЕРБ ще гласува за отхвърляне на президентското вето?

- Мисля, че отговорих на този въпрос. Най-важно е да направим така, че да гарантиране спазване на правата на гражданите, стабилността в държавата и провеждането на честни избори.

- Започна новият политически сезон в 43-тото Народно събрание. Ще успеете ли да работите по реформите в по-различната конфигурация на подкрепа и с наближаването на кампанията за президентските избори?

- Нямам никакви притеснения по този въпрос, има подписано коалиционно споразумение, което е и публично, като мандатоносител и партия с най-много получени гласове, се придържаме стриктно към него. Основата на това споразумение е програмата на ПП ГЕРБ, затова не ни е трудно да го спазваме и сме лоялни към нашите партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай