ГЕРБ към Борисов: Уволнете всички хора на Радан

ГЕРБ към Борисов: Уволнете всички хора на Радан | StandartNews.com

ГЕРБ настояват премиерът Бойко Борисов да уволни от всички отговорни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ. В края на пленарния ден от ГЕРБ дадоха брифинг в парламента, на който заявиха - "ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в НС. ПГ ще иска от него да ни обясни докога опозиционерите на Радан Кънев ще участват във властта."

От ГЕРБ не изключват от списъка с хората на Радан Кънев и министърът на здравеопазването Петър Москов.

На въпрос дали това означава, че от ГЕРБ искат оставката на Петър Москов и Николай Ненчев, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Карянчева обясни, че ще изчакат и искат да чуят позицията на премиера и тогава ще вземат своето решение. Заради това го канят, когато му е удобно на разговор с ПГ.

От ГЕРБ прочетоха и списък с част от назначенията на ДСБ, на които искат оставките.

"ДСБ привидно е в опозиция, а всъщност участва в управлението", обобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той уточни, че всичките тези назначения са дело лично на ДСБ лидера Радан Кънев.

Ето какво отбеляза Ненков в нарочното изявление:

"Дружество Флотски арсенал - финансовият директор Тони Тодоров. Маргарита Христова, управител в същото дружество. Недялко Янков – контрольор в „Tерем". Радослав Бейков – „Терем". Минаваме през няколко ключови министерства, в които опозиционерът Радан Кънев лично има зам.-министри. Това е например МВР – Цвятко Георгиев. Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи са назначение на ДСБ и Радан Кънев: Георги Стойковски - съветник, Деси Прошкова - съветник, Мартин Табаков - съветник, Иларион Иларионов - съветник, Асен Агов - съветник по енергетиката.

Много близък приятел на Радан Кънев, участвал в кампанията на ДСБ. Христо Ангеличин – заместник-министър, който управлява цялата администрация на МнВР и почти всички обществени поръчки в министерството. Ирена Тодорова – съветник, Николай Ненов - експерт в политическия кабинет, Биляна Боева – секретар на заместник-министъра Христо Ангеличин. МРРБ – Евгени Цачев – съветник в политическия кабинет.

Минаваме към Министерство на енергетиката – Николай Николов, заместник-министър, чиято съпруга е сътрудничка на Радан Кънев в неговата адвокатска кантора. Това е крещящ конфликт на интереси. Същата тази жена е изготвила договора за правна помощ на „Терем" с кантората.

Заместник-областен управител на Габрово – Добромил Валачев – лично назначение на г-н Кънев, заместник-областен управител на Варна – Цветомир Петров – лично назначение на Радан Кънев", прочете Ненков.

И увери - "Няма да пропуснем, разбира се, министъра на здравеопазването министър Петър Москов, който при създаването на кабинета отново беше посочен като лично назначение на Радан Кънев". В "черния" списък на ГЕРБ попадна и министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Питаме още Радан Кънев, който се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-накрая да поиска и оставката на неговия министър Николай Ненчев. На конференцията на ДСБ, Ненчев лично се нарече техен министър", отбеляза Ненков.

В Реформаторския блок обаче не искат министърът на здравеопазването Петър Москов и министърът на отбраната Николай Ненчев да се определят само като на ДСБ. "Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на РБ, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри", заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. И увери - "Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока". Зеленогорски не пожела да коментира повече искането на ГЕРБ за отстраняване на хората на ДСБ от властта. По отношение на поискания от ГЕРБ отговорник за блока Зеленогорски напомни - "сега има двама съпредседатели. Единият е в мнозинството, другият е в опозиция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай