ГЕРБ: Доводите за вота ще се чуят в дебата

ГЕРБ: Доводите за вота ще се чуят в дебата  | StandartNews.com

София. ГЕРБ са взели решение, че е добре вотът на недоверие на правителството да не е за конкретни политики, за да не излезе, че подкрепят кабинета за останалите, въпреки че това това действие ще лиши опозицията от нов подобен опит в рамките на следващите шест месеца. „Няма нищо нестандартно във вота на недоверие", коментира пред Нова телевизия бившият министър на транспорта Ивайло Московски.

"Решихме, че е хубаво да излезем с мотиви за цялостната политика на това правителство", каза депутатът от ГЕРБ. Според Московски няма сектор, в който бившите управляващи да подкрепят кабинета на премиера Пламен Орешарски. „Доводите и аргументите ще се чуят на дебата", обеща народният представител от десницата.

Мнение по темата дадоха и двама представители на управляващото мнозинство.

"Вотът на недоверие в правителството няма да мине и в ГЕРБ много добре го знаят", каза депутатът от левицата Антон Кутев. По думите му появата на вот на недоверие за цялостната политика е предателство към българските граждани.

"Самата му поява в момента абсолютно измества главната тема", заяви той. Според него протестиращите, и през февруари, и днес искат друго. „Има огромна разлика между това, как си представят техния живот и това, което живеят. Те считат, че цялата политическа класа, във вида, в който я виждат, е нелегитимна и нелепа".

"Този спор, който се опитва да ни наложи ГЕРБ, като ни казва 'Станете вие, за да седнем ние!', е абсолютен 'нонсенс' за тези хора, които протестират, защото те не искат това", категоричен беше Кутев.

Големият проблем е, че няколко големи корпорации владеят парите, медиите, политическия живот, смята той. Според Кутев корпорациите, които стоят зад президента Росен Плевнелиев са абсолютно част от статуквото.

Правителството има кредит на доверие за „резки реформи" до края на годината, отбеляза депутатът от Коалиция за България. Сред готвените от управляващите промени са такива, свързани със Закона за обществените поръчки, субсидирането на лечебните заведения в малките населени места и промяната в пенсионната система.

"За краткия период от време, въпреки огромните трудности и обществения натиск, правителството е успяло да свърши не малко и дава сигурни индикации, че ще продължи да работи в същата посока", заяви депутатът от ДПС Четин Казак.

Казак отбеляза, че тази седмица се очаква премиерът Пламен Орешарски да направи отчет в парламента за 100-те дни на своето управление и да представи управленската програма на правителството до края на мандата. По думите му с това се оборва една от тезите на опозициите, че едва ли не правителството нямало програма. „До края на седмицата тя ще бъде представена и обсъдена", увери народният представител от управляващото мнозинство.

„Правителството е на първо място политико-експертно и програмно. Това правителство не е коалиционно. То е обединено около определени цели и програма. Подкрепено е от две политически сили", припомни Четин Казак и отбеляза, че подкрепата на Движението за права и свободи ще е в сила, докато кабинетът на Орешарски изпълнява своята програма.

„Да видим дебатите за отчета, за програмата на правителството, да изчакаме да видим какво ще предложи кабинетът. В крайна сметка всички ние имаме интерес това правителство да изпълни програмата си", каза още депутатът от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай