ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака полагат клетва

ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака полагат клетва | StandartNews.com

София. Днес от 10.00 часа новоизбраното 42-ро Народно събрание ще проведе първото си заседание. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по националните медии.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В 42-рото Народно събрание това е Стефан Данаилов.
След изборите на 12 май новият състав на Народното събрание включва 240 народни представители от четири политически сили – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и „Атака". ГЕРБ ще има 97 депутати, Коалиция за България – 84, ДПС – 36, а „Атака" – 23.


На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!". След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 42-то Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.
Избраният за председател на 42-то Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай