ГЕРБ скочи на Петков. Обвинението

Петков изложи на риск живота на военнослужещи и застраши националната сигурност, заяви Атанасова

ГЕРБ скочи на Петков. Обвинението | StandartNews.com

Шокирани сме от няколко неща, които днес се случиха в парламента. Едно от тях е оповестяването от страна на премиера Кирил Петков за извършване на военна операция от страна на български военнослужещи. Това заяви Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ на брифинг в Народното събрание.

„Операцията се извършва може би в момента  от служба "Военна информация". Надявам се операцията да е съгласувана с министъра на отбраната и се надяваме президентът също да е уведомен. Държавната комисия за класифицирана информация също трябва да се произнесе възможно ли е и при какви условия министър-председателят да оповестява такава информация. Това е не само аматьорщина, но и заплаха за националната ни сигурност. Това е грубо посегателство върху сигурността на хората, изпратени там”, добави тя.

По думите й премиерът има достъп до класифицирана информация, като от ГЕРБ настояват за отговори до каква степен той може да оповестява такава.

„Ако се окаже, че Петков на открито заседание оповестява такава информация, а няма право, той подлежи на тежки санкции от правоохранителните органи. Настояваме за проверка. Ако се окаже, че лъже-няма да сме изненадани. Но искаме становище на президента, както и свикване на КСНС”, категорична е Атанасова.

Атанасова добави още, че е шокиращо, че министър-председателят Кирил Петков няма отговор на въпросите за Gemcorp и т.нар. „просто меморандум“.

„Шокирани сме и, че кандидат на БНБ получава заплашителни СМС-и да не участва в публично обявена процедура”, каза още тя.

На въпрос дали от ГЕРБ подозорат, че заплахите към Любомир Каримански да дошли от лице от управляващите, Атанасова отговори така:

„Нямам никакви подозрения, оставям на вас да направите проверка и да се изясни кой го е заплшавал. Сигурно някой има интерес да го заплашва. Вероятно този, който вече една седмица проваля парламентарните комисии и използва за разменна монета решението за БНБ. ПГ на ГЕРБ няма интерес от всичко това. Имаме интерес банковата система да е стабилна”, допълни депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай