ГЕРБ проговори за кабинета. Разчита на една партия

Ще направим всичко възможно да има кабинет и ще внесем проект за правителство в НС, каза Екатерина Захариева

ГЕРБ проговори за кабинета. Разчита на една партия | StandartNews.com

Ще направим всичко възможно да има кабинет и ще внесем проект за правителство в Народното събрание. Това каза бившият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за бТВ.

Никакви имена няма да ви кажа, не стои това на дневен ред, отсече Захариева, но обясни, че от ГЕРБ ще говорят с всички партии за гласуването на правителствения им екип. Надяват се на стабилно правителство, подкрепено от широк кръг. Ако трябва обаче, ще внесат кабинет на малцинството. Най-вероятно няма да бъде гласуван, но може и да ни изненадат, обясни Захариева.

Надяваме се липсващите ни гласове да дойдат от колегите от "Демократична България", не от "Възраждане", каза още тя. Обяснението за това очакване са неколкократните идентични решения на ГЕРБ и ДБ. По думите й Захариева е убедена, че от "Възраждане" няма да подкрепят ГЕРБ, а тя лично и не предпочитала.

Според нея Шенген трябва да е обща цел на всички партии. Трябва да се обединим, за да убедим и Нидерландия, и Австрия, каза Захариева по повод решението на двете държави да не подкрепят България на 8 декември, когато се очаква ЕС да гласува.

„В месеците когато всички институции и партии трябваше да помогнат за приемането в Шенген, те предпочетоха да се противопоставят“, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева за „Продължаваме промяната“.

Тя припомни, как Кирил Петков се хвалеше, че е голям приятел с Рюте, дори написа, че преди седмица е говорил с него. „Защо не е успял да го убеди. Абсурдно е това, което правят ПП. Шенген трябва да е тема на национално обединение. В същото време не се пази границата, арестува лидера на най-голямата опозиционна партия. Когато постоянно плюеш държавата си пред европейските институции, това е резултатът“, заяви още тя.

Захариева допълни, че категорично не разбира позицията на Нидерландия и се съгласи с казаното от Румен Радев

„Аз съм убедена, че ако ГЕРБ беше на власт нямаше да се случва всичко това на границата ни и нямаше да даваме аргументи за тези държави, които ни казват „не“ за Шенген“, каза тя.

По повод работата на Народното събрание, Захариева припомни, че Изборният кодекс не е законодателна инициатива на ГЕРБ.

„Ние подкрепихме връщане на смесеното гласуване, за да върнем избора на хората дали искат да гласуват с машина или бюлетина. Излиза, че всички останали европейски държави не са демократични или технически грамотни, защото гласуват с хартиена бюлетина. Не е вярно, че сме превърнали машините в бюлетини“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Захариева подчерта, че ГЕРБ са подкрепили всички предложения на ДБ за повече контрол над кода и машините, което означава, че и от „Демократична България“ са имали своите притеснения, след като с днешна дата са искали повече гаранции.

„Нямаме никакви притеснения от машините, това са абсолютни спекулации от страна ПП. Ние спечелихме изборите при напълно машинно гласуване“, подчерта Захариева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай