Петък,

ГЕРБ иска компенсаторен механизъм заради скъпия ток

От: Агенция Стандарт -
ГЕРБ иска компенсаторен механизъм заради скъпия ток
A
A
A

Мерките заради високите цени на тока трябва да бъдат взети веднага, заявиха от ГЕРБ пред журналисти в парламента след като в пленарната зала по-рано точката не бе допусната до седмичната програма на депутатите.

Решението за компенсаторен механизъм заради високите цени на тока трябва да бъде взето веднага, обясни Делян Добрев, един от вносителите на проекта. Той беше внесен вчера в деловодството на парламента от негово име, както и от Теменужка Петков и група народни представители от ПГ ГЕРБ-СДС.

"С него искахме да задължим министрите на финансите и на енергетиката да приложат компенсаторен механизъм", подчерта Добрев. Той е изцяло на базата на исканията на работодателските организации за 75 на сто компенсация на разликата между прогнозната цена на регулатора и пазарната цена, каквато е, като разликата да бъде платена от държавата,обясни депутатът.

"Направихме калкулация, която показва, че само за първото тримесечие на следващата година АЕЦ"Козлодуй" ще има свръхпечалба от 2,3 млрд. лв.", уточни Делян Добрев откъде биха могли да дойдат парите.

Според него дори с този компенсаторен механизъм държавата ще изземе повече от бизнеса, отколкото ще му върне, защото ДДС е 20 на сто. Данъкът обаче се начислява в сметките на крайните потребители, изтъкна депутатът.

Ако не се приемат веднага мерки, много от фирмите ще фалират, безработицата ще се увеличи, което ще доведе до по-високи разходи за обезщетения и така влизаме в спирала, от която трудно ще излезем, предупреди Делян Добрев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички