Понеделник,

ГЕРБ едни гърди пред БСП за евровота

От: Стандарт -
A
A
A
  • "Барометър" измери 1% разлика между управляващи и опозиция
  • Ангел Джамбазки най-разпознаваем евродепутат, 24,6% биха гласували отново за него

ГЕРБ води едни гърби пред БСП за евровота, сочи последното проучване на "Барометър инфо".
22,2% ще изберат ГЕРБ на 26 май, 21% - БСП. За ВМРО казват, че ще гласуват 9,6%, а за ДПС 6,1%. За друга партия/коалиция биха пуснали бюлетина 4,1%. 37% заявяват, че няма да гласуват в тези избори. Социолозите уточняват обаче, че все още не е стартирала предизборната кампания на партиите и кандидатите.

Резултатът на ДПС е устойчив и за тази партия превес взима партийния, а не мажоритарния вот, затова и би запазила своята своята електорална тежест без значение кои точно кандидати ще излъчи в листите си.

Същото донякъде може да се твърди и за първата политическа сила ГЕРБ, въпреки че тази партия избра известно в европейските среди лице за водач на листата си - еврокомисарят Мария Габриел, коментират социолозите от "Барометър инфо". Те твърдят, че присъединяването на СДС и Обединените земеделци към ГЕРБ засега не дава като резултат по-голяма електорална тежест на ГЕРБ.

Не е ясно как ще развие в кампанията резултатът за БСП с водач на листата популярното лице Елена Йончева, която е по-скоро гражданска, отколкото партийна кандидатура. При социалистите има леко разединение, защото припознаваният за партиен кандидат Сергей Станишев, който е и настоящ евродепутат, но не бе сложен начело на партийната листа.

Мажоритарният елемент в тези избори личи най-ярко при ВМРО. Заявката на партията да сложи начело на листата си най-активния и деен български евродепутат Ангел Джамбазки води до подкрепа на избирателите именно за тази листа. Възможно е до деня на изборите да се наблюдава и повишение за листата на патриотите от ВМРО точно заради популярния им водач, който в изследването българите оценяват най-много - 21.7% посочват именно Джамбазки като допринесъл най-много с дейността си в ЕП, сочи проучването.

След него, с 9,3%, е Сергей Станишев, който събира одобрението на традиционните избиратели на БСП и на публиката с убеждения в лявото политическо пространство. Доста по-назад, с 3,9%, но все пак разпознат с дейността си е евродепутатът Андрей Ковачев, следван от Георги Пирински, Петър Курумбашев и Филиз Хюсменова съответно с 2,7%, 2% и 1,4%.

Според 2% от анкетираните няма евродепутат, който да е допринесъл за българските интереси, а 51,9% отговарят, че не могат да преценят.

Изследването е проведено след гласуването на пакета "Мобилност", като може да се отчете, че то е допринесло за ниската оценка за работата на тримата евродепутати, които по една или друга причина не защитиха интересите на българските превозвачи в Европа.
На въпрос кои от досегашните български евродепутати биха преизбрали за още един мандат, най-много гласове събира Ангел Джамбазки - 24,6%. Следва Сергей Станишев с 12,2%. На Андрей Ковачев биха се доверили отново 5,3% от запитаните.

3,8% от анкетираните не биха преизбрали никой от сегашните евродепутати, а 46,2% не могат да преценят.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички