Георгиева отрече да има чистка в спортно министерство

Георгиева отрече да има чистка в спортно министерство | StandartNews.com

София. Сменените ръководители на търговските дружества към спортното министерство са опит да се постигне по-добро управление на тези дружества, а не чистка. Това заяви спортният министър проф. Мариана Георгиева пред НТВ.

"Смененото ръководство на Българския спортен тотализатор е израз на нова политика, която да бъде обърната към интересите на спорта", заяви проф. Георгиева.

Тя даде пример с Националната спортна база, където се прилага политика за по-добро стопанисване на обектите и тяхното състояние.

Що се отнася до Регионалния експерт от Бургас, спортният министър обясни, че той е бил назначен по Закона за държавния служител, но не е имал необходимия образователен ценз за тази длъжност.

Проф. Георгиева заяви, че се работи в посока да има повече пари за спорт. По думите й с промените в Българския спортен тотализатор са увеличени постъпленията за физическото възпитание и спорта. С допълнителните пари ще бъдат стимулирани федерациите.

Проф. Георгиева обясни, че е имало разговори с образователния министър за облагородяване на спортните зали в училищата. В навечерието на новата учебна година тя ще посети шестте държавни спортни училища в страната.

Искам да поздравя Кубрат Пулев за този знаменит успех и забележително постижение, заяви министърът и изрази вълнението си от победата на спортиста и изтъкна, че държавата трябва да полага грижи и да прави всичко възможно да подпомага развитието на българския спорт.

„Работим в посока да има повече пари за българския спорт", изтъкна министър Георгиева. Тя даде пример с промените в Устройствения правилник на Българския спортен тотализатор, с които се увеличи процентът от постъпленията за развитие на физическото възпитание и спорта. „Това е илюстрация, че нашата грижа е реална. Парите, които ще отделяме за физическо възпитание и спорт са в някаква част и за спортната инфраструктура, за спортните съоръжения в училище", добави г-жа Георгиева.

Тя отбеляза, че е разговаряла с министъра на образованието и науката Анелия Клисарова за необходимостта от подобряване на състоянието на съществуващата училищна спортна база и от увеличаване броя на залите. „Не може всички въпроси да се решат веднага, но ще покажем политика, която да промени спортната инфраструктура", категорична беше министър Георгиева. Тя сподели и намерението си в началото на учебната година да посети шестте държавни спортни училища, които са към министерството на младежта и спорта.

По отношение на кандидатурата на БФС за Европа 2020, министърът отбеляза, че българската държавата е изразила подкрепата си. „Държавата съзнава, че това е огромно предизвикателство", коментира министър Георгиева и обърна внимание на въпроса за изграждане на нов стадион. „На България й отива нов национален стадион. Европа 2020 е добро предизвикателство да се работи в тази посока", каза още г-жа Георгиева.

Държавата в лицето на спортния министър Мариана Георгиева, потвърди подкрепата на правителството за изграждане на нов национален стадион. Целта е България да бъде сред страните домакини на Евро 2020 по футбол. "Трябва да покажем политика, която да подобри спортната инфраструктура. С премиера подкрепяме Борислав Михайлов и кандидатурата за Евро 2020", заяви Мариана Георгиева. Тя обаче подчерта, че парите за комплекса трябва да дойдат от частния сектор. "Изграждането си има свои компоненти. Подкрепата на държавата - също. Единият етап е предоставяне на терен, а другият - частно финансиране. Поемаме тази отговорност. Правителството на Пламен Орешарски е на мнение, че на България й отива да бъде построен нов стадион. Рано е да се каже къде точно ще бъде мястото", каза министърката. Президентът на БФС Боби Михайлов също коментира темата:

"Централата би подкрепила изцяло подобен проект. Даже няма значение в кой град ще е стадионът. Важното е, че държавата узря за подобна инициатива. Говорих с премиера Орешарски и той изрази готовност да помага. Нов национален стадион означава и край на проблемите с лицензирането, които преследват клубните ни тимове в евротурнирите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай