Георгиева: ЕК ще изпълни задълженията си към България

Еврокомисарят каза, че няма да се кандидатира за европейски депутат

Георгиева: ЕК ще изпълни задълженията си към България | StandartNews.com

София. „Европейската комисия ще изпълни своите задължения към България - да помогне с техническа и финансова помощ за бежанската криза". Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Георгиева обясни, че най-вероятно следващата седмица ще се реши дали България ще получи еврофинансиране преди края на 2013 година.

„Аз се надявам, че догодина ще има повече пари. Колко точно ще бъдат е въпрос на преговаряне и на демонстрация на възможности да се абсорбират и добре да се използват тези пари. 2,6 милиона евро само за бежанците в България тази година, при положение, че те са някъде между 1000 и 2000 души - това е една значителна сума. Догодина тя ще бъде коригирана нагоре като се има предвид, че числото на бежанците значително се увеличи",добави еврокомисарят.

Всички институции в държавата трябва да положат нужните усилия за справяне с кризата със сирийските бежанци, категорична бе Георгиева. Увеличаването на бежанския поток в страната поставя пред обществото и въпроса за социалното отражение, обясни тя.

„Ние предпочитаме да си стиснем очите и да допуснем, че той няма никога да се появи. Това е ситуацията в България. В продължение на години проблемът за бежанците е бил поставен на последно място. Не сме готови днес, но ние трябва да бъдем готови утре, защото сирийската криза няма да свърши скоро и тези хора не само, че ще бъдат повече след месец, два-три, но и много от тях ще бъдат тук след две, може би три години. Ние трябва да ги интегрираме така, че те да са плюс за страната ни, а не товар", допълни комисар Георгиева.

Има криза с бежанците от Сирия в България и за нашата страна това е нов проблем", заяви Георгиева в предаването „Седмицата" по Дарик радио. Там тя също коментира проблема със сирийския поток у нас.

„От три години, от както започна да се стреля в Сирия, в тази страна стана страшно. От 24 млн. население, днес 7 млн. се нуждаят ежедневно от помощ, за да могат да оцелеят и в най-добрия случай не повече от половината от тях я получават. 2,1 млн. са напуснали страната. От тези 2 млн., 50 000 са в Европа, 5000 сега са в България, а останалите са в Ливан, Йордания, Ирак, Турция, Египет. Най-тежко е положението в Ливан", добави Георгиева.

Еврокомисарят бе категорична, че децата на бежанците трябва да учат в общи училища наравно с българчетата, за да могат да се интегрират по-бързо. „Малките деца бързо се интегрират, за децата това не е проблем", подчерта тя.

Георгиева коментира и изявленията на Франция за връщането на ромите в България. Тя изтъкна, че Еврокомисията е против всякаква дискриминация на европейски граждани. „Не е имало случай, в който да се взимат политически решения в това направление, когато Комисията да не е казала, че едно от основните постижения на Европа е свободното движение на хора и в никакъв случай не трябва да допускаме то да бъде ограничавано. Както искаме да защитаваме правото на българите, на румънците, на ромите, така трябва да защитаваме и правото на хората, които са дошли тук, за да спасят живота си и да бъдат посрещнати със съчувствие, а не с омраза", допълни тя.

На въпрос дали ще се кандидатира за европейски депутат, Георгиева отговори с „не" и уточни, че няма да мисли политическо бъдеще преди изтичането мандатът й на еврокомисар. 

Вчера Кристалина Георгиева посети лагери на сирийски бежанци в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай