Кристалина: Децата на бежанците трябва да учат

Това е най-тежката хуманитарна криза, заяви еврокомисарят

Кристалина: Децата на бежанците трябва да учат | StandartNews.com

София. Еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви, че задължително трябва да бъдат допуснати децата на бежанците в български училища, защото в противен случай има опасност от радикализация.

"Сирийските бежанци идват в България не защото искат да са товар, а защото ние сме тяхната надежда" подчерта еврокомисарят. „Това е най-тежката хуманитарна криза. Имам морална отговорност към моята страна и сирийците, които са дошли, за да им бъде помогнато в България. Това е третото ми посещение по темата със сирийските бежанци. Този проблем, на фона на мащаба на сирийската криза, не изглежда голям, но за България фактът, че проблемът не е съществувал, е много тежък", добави тя.

Според нея нацията ни застарява, а България тепърва трябва да излезе от икономическата криза. „Трябва да сме реалисти. Не може да мислим, че сирийската криза ще свърши утре. Даже утре да се подпише мирно споразумение, още поне 2-3 години бежанците, които са напуснали Сирия, няма да могат да се върнат, защото там е разрушено до земя. Тези хора ще бъдат тук и ние можем да ги използваме, те могат да бъдат полезни за нашата икономика", обясни Георгиева. Тя смята, че е добре тези деца да могат да учат в български училища, да говорят български език и да бъдат интегрирани в България, така че да няма риск от радикализация и озлобяване. Ако оставим децата извън училище, ще има риск от радикализация. Вероятно ще има момичета, които ще станат проститутки или ще ги пратят да се омъжат в Саудитска Арабия", добави тя.

Страната ни има нужда да се отпуснат още средства заради казуса с бежанците, смята еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, след като посети два центъра за настаняване на бежанци в София.

„Трябва да сме готови да ги приемаме, това е наше задължение. Трябва да се стараем колкото се може по-бързо да създадем условия те сами да могат да се издържат. Колкото повече работим за това, толкова по-лесно ще бъде за тях и за България", добави тя.

Според Георгиева страната ни има големи резерви в структурните и кохезионните фондове – в социалния и за селските райони. Те могат да се използват за помощ на българите в регионите, където се приемат бежанците. Тя поясни, че се е обърнала към бежанците да бъдат търпеливи към това, което се прави у нас за тях.

Тя обясни, че в случай на голям приток на бежанци България може да помогне със сглобяеми къщи, отопляеми палатки – всичко, което страните държат в резерв. „Да се надяваме, че това няма да се случи, но имаме готовност да го направим", каза още еврокомисарят.

Тя посочи, че „в най-добрите условия, можем да помогнем на 3 - 3,5 милиона души. Хората бягат в съседните страни. Помагаме първо на сирийците в Сирия. Колкото повече помагаме на хората в страната, толкова по-малко бягат в съседни страни. Второ – помагаме на съседите", каза още Кристалина Георгиева.

Георгиева посочи, че в Европейската Комисия има три инструмента за подпомагане.

„Първият е за техническа помощ. Комисията предоставя финансова помощ за три неща: за приемане, регистрация на бежанци; за интегрирането им (и това за България е много важно); финансова помощ, за да могат тези хора да се върнат обратно в страната си, когато условията позволяват", добави еврокомисарят. „В следващите 7 години в Комисията са заложени общо 6 милиарда евро, които вече са разписани по страни в някаква степен. Сега е много важно, имайки предвид сирийската криза, да се погрижим как Комисията може да се използва повече от това финансиране предвид променилата се ситуация в страната", каза още тя.

Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров заяви, че БЧК ще направи благотворителна изложба на 25 октомври. Там ще бъдат представени картини от бежанци.

"Открихме номер 1466 с трите мобилни оператора, до момента имаме 22 000 лева. По банковата сметка имаме финансов ресурс от около 35 000 лева", посочи Григоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай