Генчовска закова Петков. Разкри белите му за Северна Македония

Весела Чернева изпратила писмо с коренна промяна на българската позиция

Генчовска закова Петков. Разкри белите му за Северна Македония | StandartNews.com

Външният министър Теодора Генчовска закова премиера Кирил Петков. Той предложи цялостно ревизиране на рамковата позиция за Република Северна Македония, съобщи дипломат № 1 по време на изслушването й в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов разкри машинации на Лена и Петков за Скопие

Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила през април в писмо до МВнР актуализация на Рамковата позиция на България по отношение на РСМ, която е в противоречие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела всъщност към сваляне на българското вето над Северна Македония, обясни Генчовска. А депутатите приеха думите й с възмущение.

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати. В преговорите има напредък, но има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за така наречения "македонски език в исторически и етнически план“, обясни още Теодора Генчовска.

В писмото на Весела Чернева липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлило този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план.

"Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създава впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него," каза Генчовска.

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика, обясни още Генчовска.

"Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: "Г-н министър, комуникирайте само с мен! За съжаление, това не се случи," сподели още Теодора Генчовска.

Днес парламентът прие предложението на ИТН точка първа от дневен ред на НС да бъде изслушване на Теодора Генчовска на закрито заседание, на което тя да огласи паметни записки от разговорите на премиера Кирил Петков по темата Северна Македония с дипломати и чиновници от Брюксел и дали е водил двойна външна политика.

Квесторите затвориха залата, преди това депутатите си оставиха телефоните. Но 5 минути по-късно председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ. Това предизвика спор между народните представители.

Гневен, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала, наричайки безобразие начина, по който председателят на НС Никола Минчев е спестил съобщаването на гриф "Секретно" за документите. И не е подложил на гласуване по правилната точка от правилника на НС предложението за закрито заседание. Не може документи с гриф "Секретно" да се гледат на открито заседание, възмути се Карадайъ.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

След дълги спорове и упорити откази на Минчев да подложи на гласуване искането за закрито заседание, депутатите от опозицията започнаха да скандират "Оставка!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай