Тошко Йорданов разкри машинации на Лена и Петков за Скопие

Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила паметна бележка

Тошко Йорданов разкри машинации на Лена и Петков за Скопие | StandartNews.com

Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила паметна бележка за среща между Оливер Вархеи и министъра на външните работи от 31 март. Бележката е датирана от 1 април. Това заяви председателят на ПГ на ”Има такъв народ” Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска по повод тайните договорки на премиера Кирил Петков за падане на ветото за Северна Македония.

ВИЖ ОЩЕ: Генчовска закова Петков. Разкри белите му за Северна Македония

Изслушването е точка първа от днешния дневен ред на НС. "Продължаваме промяната" обаче не позволи заседанието да бъде закрито, за да може народните представители да се запознаят със съдържанието на всички секретни паметни записки и грами. Сега те могат да ги висят в секретно деловодство на НС. „Бих искала да изразя дълбоко учудване в съдържащото се в паметната бележка относно срещата с комисар Вархеи за съществуване на договорка, за което МвнР не е уведомено“, цитира Йорданов предполагаемата бележка.

Йорданов разкри, че Петков след това е бил "бесен", защото тази бележка е изпратена до съветника на президента Димитър Стоянов и посланици. Премиерът е изчел на глас тази бележка за срещата с Вархеи. Има 8 неща, които е казал пред него министър-председателят, заяви депутатът. Йорданов допълни, че депутатите ще видят бележката в засекретеното деловодство.

"Петков си е позволявал да води договорки и да поема ангажименти за Северна Македония, а не „проксито“ му Весела Чернева", заяви още той.

„В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не разказва какво му е казал Кирил Петков какво мисли да прави“, коментира Тошко Йорданов. И попита: "Дали това не е национално предателство? Ако не е, защо ни спират да направим такова скрито заседание?"

Междувременно Станислав Балабанов покани премиера Кирил Петков в парламента да „се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да потвърди смисъла на тази бележка“. Преди дни депутатът от ИТН изрази твърдение в телевизионно интервю, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист план за вдигането на ветото за РСМ за преговорите за членство в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай