Генчовска разби спекулациите за Скопие. Зове Лена да има доверие

Няма промяна в българската позиция за Северна Македония

Генчовска разби спекулациите за Скопие. Зове Лена да има доверие | StandartNews.com

Няма промяна в българската позиция за Северна Македония. България не води тайни преговори със съседите за вдигане на ветото върху старта на преговорите им за членство в ЕС. Това заяви външният министър Теодора Генчовска. Тя разби появилите се по-рано днес спекулации за таен план за пускане на РС Македония.

Пред журналисти след срещата си с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов Генчовска заяви, че последните разговори с представители на Северна Македония са се провели на 11 февруари тази година и не са довели до никакъв напредък в отношенията между двете държави, предаде Дир.бг.

По-рано днес БГНЕС разпространи информация, че се готви "парижко споразумение" под егидата на френския президент Еманюел Макрон и че държавният глава Румен Радев и премиерът Кирил Петков се готвят за визита в Париж.

Ветото щяло да падне, защото "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон," написа БГНЕС, позовавайки се на анонимни участници в последния Коалиционен лидерски съвет.

"В момента се подготвяме за официална визита в Скопие и среща на експертните екипи между външните министерства на България и Северна Македония. Нека Лена Бориславова има доверие на Външното министерство по отношение на политиката, която водим спрямо Северна Македония", призова Теодора Генчовска.

Така външният министър коментира изявлението на говорителя на премиера Бориславова след заседанието на коалиционния съвет от миналия петък, че е постигнато обединение да има широко съгласие по темата за Северна Македония, и е препотвърдено обещанието, че това ще мине през Народното събрание.

Лена Бориславова посочи още, че експертите от външното министерство трябва да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начин да бъде представена българската позиция по този въпрос и тя да бъде защитена от всеки един партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай