Ген. Михов: Трябва основен закон за националната сигурност

Ген. Михов: Трябва основен закон за националната сигурност | StandartNews.com

София. Проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност, каза пред БНР ген. Михо Михов – председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ.

Според него няма трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана.

"Лутаме се в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност, но в крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем. Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род, така или иначе, в скоро време ще се преосмислят", обясни ген. Михов.

Той смята, че нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени. "Тя трябва да готви народа в посоката дали МВР трябва да подаде охраната на границата на Министерството на отбраната, каквито разговори чувам напоследък. Това е немислимо. Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността."

Според него Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Днес вицепремиерът Кунева събира министъра на отбраната Ненчев и на вътрешните работи Вучков по повод намерението на последния да спре командировъчните на полицаите по границата и в охраната да се включат около 500 военни. Проблемът възникна, след като камион ЗИЛ с полицаи, пътувъщи към границата, се обърна и шофьорът му загина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай