Ген. Михов: Напрежението по границите на НАТО не води до нищо добро

Ген. Михов: Напрежението по границите на НАТО  не води до нищо добро | StandartNews.com

Озадачен съм, че чуваме важни решения по националната ни отбрана от вън. Това заяви в ефира на радио „Фокус" председателят на парламентарната комисия по отбрана и зам .-председател на ПГ на АБВ генерал Михо Михов. Той коментира намерението България да изпрати контингент от 400 войници за формирането на многонационална рота в Румъния и твърденията на министър Николай Ненчев, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море и намерението му да постави този въпрос на срещата на върха във Варшава.

„В докладите, които ние приемаме в Комисията по отбрана към Народното събрание, а именно докладът за въоръжените сили и сега приетият доклад за състоянието на националната сигурност, няма такива категорични оценки, че България е заплашена. Този страх от Русия, който можем да илюстрираме с изказването на висш военен от НАТО, който казва, че евентуална атака на Русия срещу Полша ще бъде начало на трета световна война – не личи в анализа на нашите документи! Озадачен съм ме безпокои, меко казано, че важни решения по националната ни отбрана и участието ни в съюзните формирования ги чуваме от зад граница или когато чужденци, макар и съюзници, посещават България. Ние сме парламентарна република и комисията по отбрана би следвало да знае всичко, което министърът на отбраната предприема или ще предприеме. Твърденията на министър Ненчев, че с комисията работи отлично, този път се разминават с истината. Аз мисля, че той трябва да си вземе бележка, тъй като това води до разноговорене на институциите", посочи ген. Михов.

Във връзка със ситуацията председателят на парламентарната комисия по отбрана постави и няколко въпроса. „Знаем ли каква е целта на ръководството на НАТО с издигането на нови инициативи за разполагането на войски на източния и югоизточния фланг? Става дума за достатъчно крупни формирования – бригади, батальони, тактически групи. Това само част от показната солидарност ли е, или нещо друго? Второ: Може да се предположи, че заедно със страните - членки на НАТО се цели и включването на страни като Грузия, Молдова и Украйна и формирането на югоизточен регионален фланг, особено в района на Черно море. До каква ангажираност ще доведе това, включително и за нашата страна? Ще има ли ротация ? Нека да си спомним, че още 2000-та година ние със седем страни създадохме и с участието на САЩ бригадата „Многонационални мирни сили за Югоизточна Европа", която има същата цел - да укрепва и поддържа мира в региона. Какво става с нея? Следващата година този щаб трябва да го приемем в България, а никой не говори за това! Говорим за югоизточния дивизионен щаб Румъния. Трето: Искам да подчертая, че формированията изискват солидна логистична поддръжка и значителен брой техника и бойно осигуряване зад граница, което изисква бюджет! Не на последно място трябва да си дадем отговори и за това какви ще са политическите последици и какъв ще е отговорът на страната, срещу която са насочени тези мерки. Как ще реагира? Само показване на възпираща сила ли е това? Вече имаме пример в това отношение – напрежението се засилва. Но най – важното за нас сега е упълномощен ли е министърът на отбраната за такива изявления и има ли решение на правителството по тези въпроси, тъй като в комисията по отбрана такива теми не са разисквани".

В заключение ген. Михов предупреди, че е недопустимо и опасно страните да се връщат към мерки характерни за вече отминал период в отношенията между запада и изтока. „Напоследък гледайки информацията, човек остава с впечатление, че се връщаме към фронтовото оформяне от времето на Варшавския договор и Студената война. Това е недопустимо и всички държави - членки на Северноатлантическия пакт трябва да си дават тази сметка, че напрежението по границите на НАТО не води до нищо добро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай