Ген. Атанасов: Не съм искал да оглавя МВР

Ген. Атанасов: Не съм искал да оглавя МВР | StandartNews.com

София. „Ако колегите в парламента ми гласуват доверие, ще оглавя Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Това е нещо, което искам да правя, за разлика от поста министър на вътрешните работи. Моята кандидатура беше предлагана от Реформаторския блок, но аз не съм се борил никога за тази позиция", заяви ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок по Нова ТВ. "Партиите имат задължения към авторитета на основната институция – парламента, и убеждението ми е, че моето място е там", аргументира се той. 

Генерал Атанасов заяви, че ще внесе нов закон, чрез който Националната разузнавателна служба и военното разузнаване да станат едно – Държавна агенция „Разузнаване". По думите му така ще се ликвидира нездравата конкуренция между тях. "Разузнавателната функция трябва да се ръководи от едно място иначе се случва, че работят по едни и същи сигнали и харчат огромни пари и накрая разбират, че вършат една и съща работа", обоснова се ген. Атанасов.

"Правителството трябва да бъде контролирано от парламента. Парламентарният контрол е основна такава функция. Тази инициатива за закона не е моя нова идея, тя е стара и знам, че ще има голяма съпротива. Тези служби имат нужда от законодателна регламентация. Затова трябва да се създаде единен орган", обясни той.

"Имаше преди известно време при Плевнелиев дискусия и усетих че ще има съпротива от старата гвардия. Другата седмица внасям проекта", отсече Атанасов.

Темата за Корпоративна търговска банка депутатът от Реформаторския блок коментира така: „Сигурен съм, че в ДАНС са знаели какво се случва в КТБ. На средно и експертно ниво е текла информация, защото банките са длъжни по закон да докладват всеки един превод над 10 000 лв. в чужбина. Аз знам за какво става въпрос, но нека да видим фактите и всеки да си понесе отговорността".

"И МВР, и службите са пълни с почтени хора, но трудът им беше употребен за задкулисието", каза още ген. Атанасов.

"Винаги съм бил на фронтовата линия без да се притеснявам, сега вече сме управляващи, имаме инструментариума да постигнем резултати", оптимист е той.

На въпрос за разработката „Лиани", за която в последните години Атанасов непрекъснато говореше, а там са намесени хората, с които сега ще трябва да работи в коалиция, генералът отговори, че хората очакват сработване на отбор, който да бъде полезен. Например за решаване на проблемите с безработицата. "Хората не ги интересува дали обичам Румен Петков или Първанов, когото наричам "Гоце". Нека Калфин да свърши работа, но той беше против закона за досиетата и аз не съм забравил това", каза Атанасов. "Това беше идея на Борисов АБВ да бъде част от мнозинството, разбирам го, че са му необходими буфери. Отношенията ни с Русия не са прекрасни и партията на Първанов би ни била полезна", обясни мотивите за политическото партньорство генерал Атанасов.

"Не мога обаче да направя компромис в битката с мафията, имаме уверения, че ще можем да направим реформи в сферата на правосъдието. Очакваме тежък негативен доклад за българското правораздаване през януари", каза още Атанас Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай