"Галъп": ГЕРБ - 20,9%, БСП - 20% на евроизборите

"Галъп": ГЕРБ - 20,9%, БСП - 20% на евроизборите | StandartNews.com

"България без цензура" е с най-големи шансове за четвърта партия в европарламента

София. ГЕРБ получават 20,9% вот на евроизборите, а БСП - 20%. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи на българите два месеца преди европейските избори.

Изследването е проведено между 28 март и 3 април сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна.

ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. От друга страна "България без цензура" на Николай Бареков запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи, обясняват от "Галъп". С по-нисък вот е АБВ на Георги Първанов, която получава дялове над 3%. Спад до нива близо до 2% отбелязва подкрепата за Реформатоски блок. Социолозите обясняват, че тези данни поставят под съмнение възможността на двете формации да минат бариерата на 25 май.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на "Атака", обясняват още от "Галъп".

НФСБ и "Атака" имат над 2% и по думите на социолозите ще им е необходима сериозна мобилизация, ако искат да имат евродепутат.

Резултатите са от нарочен въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент с изредени партии и коалиции в т.нар. шоукарта. Данните в този въпрос не могат да се считат за прогноза за изборния резултат, те отразяват единствено декларативни нагласи. Такъв тип въпрос "Галъп интернешънъл" задава обикновено в предизборна ситуация, стана ясно от специална пресконференция, на която бяха обявени данните.

"Ако изборите за Народно събрание се проведат сега..." е открит въпрос, който също е бил зададен на респондентите. Отговорите в него потвърждават тенденциите от въпроса за европейските избори.

Резултатите показват още, че очакваната избирателна активност на евроизборите е 2,6 – 2,8 млн. души. По-точни прогнози за разпределението на местата в Европарламента обаче са възможни в следващ етап, отбелязват от "Галъп".

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента.

През април парламентът е "слязъл" до 12% доверие, което е обичайно ниска стойност за тази институция, коментират от агенцията. Оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от случаите – в традиционния въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай