Габриел със знаково изказване в САЩ. Стратегическите цели

Вицепремиерът и Дерек Шолей откриха втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон

Габриел със знаково изказване в САЩ. Стратегическите цели | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриха в Държавния департамент във Вашингтон втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Събитието се провежда три години след началото на диалога, поставено през 2020 г. и само 4 месеца от началото на мандата на кабинета „Денков-Габриел“.

Целта на диалога е да бъдат обсъдени двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете страни.

Вицепремиерът Габриел ръководи българската делегация, в която участват министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам.-министрите – Атанас Запрянов - на отбраната, Ивелина Дундакова - на вътрешните работи и д-р Георги Ангелов - на иновациите и растежа.

„Бих искала да благодаря на Съединените американски щати и по-специално на Държавния департамент за домакинството на тази важна втора сесия от нашия двустранен стратегически диалог. Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори”, заяви при откриването на форума Мария Габриел.

„Стратегическият диалог между България и САЩ бе установен в много различна международна среда в сравнение с настоящата. Днес сме изправени пред широк спектър от нови предизвикателства, които поставят на изпитание регионалната и глобалната сигурност и просперитет”, каза още вицепремиерът.

В изказването си тя набеляза основните теми, по които ще се води диалогът- общи подходи към регионални и глобални проблеми, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, разширяване на сътрудничеството в икономиката и енергетиката, защита на демокрацията и върховенство на закона, разширяване на двустранните връзки.

„Има потенциал в развитието на близки отношения и сътрудничество в областта на иновациите и научните изследвания. Иновациите са двигател на икономическия растеж и секторните реформи и ще осигурят конкурентно предимство, използвайки и възможностите на изкуствения интелект, зелената енергия, роботиката и автоматизацията“, акцентира Мария Габриел.

Тя коментира и нуждата от обединени и по-ефективни действия срещу дезинформацията и хибридните атаки и подчерта значението на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, който ще бъде подписан в рамките на форума.

Постигнатите резултати от сесията на стратегическия диалог ще бъдат обобщени и представени като съвместно изявление на участниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай