Габриел проговори. Ще има ли ротация?

Между България и САЩ има взаимна подкрепа, координация

Габриел проговори. Ще има ли ротация? | StandartNews.com

Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. На въпрос единно ли е правителството, тя каза:

"Ден като днешния показва, че правителството може да носи и стабилност. Докато се запази и диалогът, прозрачността, откритостта, докато има повече прояви на политическа зрялост, които да носят отговори на грижите на гражданите, правителството ще остане стабилно".

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции.

"Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

За своята визита и проведени срещи в САЩ, тя каза, че между България и САЩ има взаимна подкрепа, координация, общи отговори на глобални и регионални предизвикателства.

По въпросът с войната в Украйна, Мария Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени.

По темата с Шенген, външният министър заяви:

"Трябва да има координирани усилия по отношение на Шенген и тези усилия трябвад да бъдат на всички фронтове. Всички институции сме изключително активни. За нас е важно да адресираме резервите на две държави-членки и виждаме, че при Нидерландия има явен напредък, от страна на Австрия трябва да продължим с аргументи, цифри и факти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай