Габриел посочи целите си. Амбицията за България

До края на декември ще има решение за Шенген, каза вицепремиерът

Габриел посочи целите си. Амбицията за България | StandartNews.com

Моята амбиция за България е тя да бъде регионален иновационен лидер. За първи път в стратегическите партньорства със САЩ и с Обединеното кралство имаме ясно откроено сътрудничество в областта на иновациите. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по Bulgaria ON AIR.

"За първи път Министерство на външните работи има такова мобилно приложение - то се казва "Пътувай информирано". Много е важно и с това, че има бутон SOS, което позволява в непредвидена ситуация много бързо човекът да бъде локализиран. Мобилното приложение е единственото в Eвропа, на Външно министерство, което е с ChatBoth", коментира Габриел.

По думите ѝ колкото и да обръщаме внимание на дигиталните умения, толкова не трябва да забравяме и базовите.

"Само преди седмица направихме първия си по рода ден на отворените врати за студенти. Дойдоха стотици млади хора", каза вицепремиерът.

На въпрос има ли какво да направи България, за да бъде одобрена от Австрия и Нидерландия за Шенген, тя отговори, че до края на декември ще има решение дали ще бъдем приети.

 "От ден първи имаме много ясни аргументи, които са подплатени с факти. Изготвих документ от две страници, който да покаже всички резултати, изпратен е до всички посланици на ЕС", посочи Габриел.

По думите ѝ България има нужда от външнополитическа стратегия.

"В първата конференция много ясно казахме, че България има силна амбиция за две неща - да бъде фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен лидер. Втората конференция ще бъде с млади хора - искам да чуя техния глас. Третата ще бъде с международни експерти", обясни външният министър.

Според нея стабилността на управлението зависи от работата на правителството всеки ден, а ротацията ще затвърди посоката, в която върви страната. Габриел е на мнение, че дебатите показват политическо съзряване.

"За последните шест месеца България излезе от европейската и международна изолация, говори в един глас вътре в страната и извън страната. Много ясно заявява, че не сме само членове на ЕС и НАТО, не сме пасивни наблюдатели на членството си, а искаме да бъдем активни", заяви вицепремиерът.

На въпрос не трябва ли МВнР да създаде правен механизъм за юридическа подкрепа на българите в РСМ и Сърбия, чиито права са системно нарушавани, а самите потърпевши срещат трудности за намиране на добра правна защита, министър Габриел обясни, че темата не убягва от вниманието на МВнР, била е повдигната и по време на срещата й в Скопие на 28 ноември с българите там.

"Ние сме решили да създадем такъв правен механизъм. Необходимо е той да бъде и финансово обезпечен. Нашите сънародници казаха, че им е необходимо да познават механизмитеза писане на жалби и отстояване на права."

Тя подчерта обаче, че в Програмата за традиционните ни общности, няма подаден проект за една платформа например, в която да има информация какви са стъпките и как да защитиш своите права.

"За 2023 година бюджетът на тази програма беше 1 млн. лв. За следващата година нашето предложение е бюджетът за тази програма да е 2 милиона и 100 хиляди лева," подчерта Мария Габриел.

Тя посочи още, че за първи път тази година Комисията за борба с расизма и нетолерантността към Съвета на Европа отчете проблема с македонските българи и той намери своето отражение и в Доклада на ЕК за РСМ.

Мария Габриел каза още, че след като посланикът на Сърбия беше извикан преди месец в МВнР заради случая с обиска в КИЦ Босилеград и недопускането на Едвин Сугарев в страната, от посолството на Сърбия все още не са предоставили поисканите копия от съдебно решение за предприетите от сръбската полиция действия.

"За съжаление, няма постъпила информация и това за нас е тревожна тенденция. За сметка на това България, освен в двустранните отношения, на всички формати на ниво ЕС - работна група, Съвет, повдига темата. Защото Сърбия е кандидат за член на ЕС и е недопустимо в рамките на този си статут да не спазва собственото си законодателство и това на ЕС. И ние ще продължим да говорим за тази задълбочаваща се тенденция," заяви външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай