Френската оферта се оказа удар по главата за Северна Македония

Ако македонските власти не приемат предложението и Албания започне преговори с ЕС, правителството в Скопие ще падне

Френската оферта се оказа удар по главата за Северна Македония | StandartNews.com

Острата реакция на македонската опозиция е, защото, ако това така наречено френско предложение, което всъщност е предложение на Европейския съюз, бъде прието, на практика ще превърне двустранния спор между България и Северна Македония в един сериозен проблем на Северна Македония с всички останали страни членки на ЕС и с институциите, които го представляват. това разкри пред бТВ водещият на новините на телевизията Иван Георгиев.

„Тяхното бъдещо присъединяване на практика ще зависи изцяло от изпълняването на договореностите с България, на препоръките, които са записани в последната резолюция по доклада за напредъка на Северна Македония от 2021 г. На практика в това френско, така наречено френско предложение, е записано в групата от (преговорни - бел.ред.) глави, която е наречена фундаментална - там е записано, че Македония на първо място трябва да изпълняват договора си с България. Припомням на нашите зрители, че вътре в този договор за добросъседство с България е записана и общата ни история“, каза Георгиев.

„Не само това в така нареченото френско предложение е записано, че Северна Македония трябва да изпълнява по пътя си към Европейския съюз и всички решения на европейските институции до този момент и препоръки, които са взети. Ще припомня нашите зрители една резолюция, която беше гласувана на 19 май тази година от Европейския парламент във връзка с доклада за напредъка на Република Северна Македония по пътя към Европейския съюз, на която резолюция според мен в България българските политици не й се обърна особено много внимание. В тази резолюция е записано конкретно с точно тези думи, че Северна Македония трябва да прекрати всеки опит или разпространението на езика на омразата. Всеки опит за унищожаване на паметници на културата или на културно наследство, разбирай българско културно наследство, да промени учебниците, които се по които се преподава в Република Северна Македония, да отвори архивите на УДБА или на тайните служби, като се преследват и се изобличат всички преследвания и престъпления срещу хората, които имат български етнос и българско самосъзнание по времето на Титова Югославия. Всичко това, за което десетилетия наред българите и от едната, и от другата страна на границата жадуват и бленуват всичко това на практика е записано в тези документи и оттук нататък властите в Северна Македония вече ще трябва да се изправят срещу собствената си съвест и срещу собствената си митология по пътя си към Европейския съюз“, допълни Георгиев.

„Много внимателно направих усилието да погледна в така нареченото френско предложение - в този документ няма формулировка македонски език. Нашите европейски партньори на практика са се съобразили с българските искания по този въпрос. Предстои преди фактическото начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, приемане на декларация от страна на България и Република Северна Македония по отношение на езика. Тоест няма такава формулировка изобщо. И още нещо - както няма формулировка българско малцинство. Има формулировка minorities and communities, което на български означава малцинства и общности”, каза Георгиев.

Ако македонските власти не приемат предложението и Албания започне преговори с ЕС, правителството в Скопие ще падне, прогнозира Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай