Франция и Германия искат строг контрол над наши фирми, пращащи им работници

Франция и Германия искат строг контрол над наши фирми, пращащи им работници | StandartNews.com

Франция и Германия настояват Главната инспекция по труда в България да контролира по-стриктно нашите фирми, които им пращат работници със статут на командировани. В тази връзка има има опасения за социален дъмпинг от страна на работници с такъв статут. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин пред БНР. Социалният министър участва в неформална среща в Дубровник, която е посветена на борбата със сивата икономика. Там той представи намеренията на страната ни за намаляване на трудовите измами.

Вероятно България ще участва в инициативата за партньорство между трудовите инспекции в страните-членки за общата борба със сивата икономика, каза Калдин.

Това, което и България подкрепя много енергично, е да се създаде една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно и до нея да имат достъп всички страни-членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата, обясни министърът.

Държавата ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор, каза още той. "Този, който си позволи да наеме работещи без трудов договор и ги подложи на такъв риск, че те да загубят живота си, трябва да носи наказателна отговорност. В момента тези работодатели биват глобявани", коментира Калфин.

Нужна е и методика, чрез която да се отличат най-добрите фирми в условията на труд и отношението към персонала, изтъкна социалният министър.

Днес Ивайло Калфин ще вземе участие в 10-ия Национален форум на доставчиците на социални услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай