Фандъкова: Не съм от "мокетните" политици

Моите обувки по-често са прашни. Приемам позицията си най-вече като голяма отговорност, каза кметът на София

Фандъкова: Не съм от "мокетните" политици | StandartNews.com
  • Моите обувки по-често са прашни. Приемам позицията си най-вече като голяма отговорност, каза кметът на София
  • Вкъщи съпругът ми е кметът

"Можем да спрем кризата на доверие само с признаване на грешки и поемане на отговорност"

„Апартаментгейт” се отрази тежко на ГЕРБ. Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: „Отвратихме хората”. За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Хората вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. Всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност”. Така кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-председател на ГЕРБ, коментира пред Нова тв скандала с имотите на властта. Фандъкова подчерта, че управниците трябва да казват истината и да отговарят на въпросите на народа, дори когато това е трудно. Тя бе категорична, че в момента се вълнува повече от възстановяването на доверието, отколкото от това как е тръгнал скандалът. „Има много интереси и много сценаристи”, каза още столичният кмет.

„Цветанов постъпи правилно като подаде оставка”

„Мисля, че г-н Цветанов постъпи правилно като подаде оставка от важните политически позиции. Мисля, че това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората и реакцията беше малко закъсняла”, коментира Фандъкова. Тя допусна, че причините Цветанов да остане в ГЕРБ са наближаващите евроизбори. „Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали бих постъпила така, аз ще ви кажа: не. Щях да си тръгна от важните управленски позиции”, каза още градоначалникът.

„Главният архитект работи последователно, стоя зад него”

Тя коментира и темата със строителството на небостъргача „Златен век” и SMS-ите, които главният архитект на София Здравко Здравко твърди, че е получавал от строителя – фирма „Артекс”.

„Главният архитект, особено в големия град, е фигура, която е подложена на натиск отвсякъде – от инвеститори, от граждани, от всички, които имат позиция по дадена тема. Но той е показал, че действа последователно и докато работи така, аз ще стоя зад него”, заяви Фандъкова. И отрече самата тя да е била обект на натиск в качеството си на кмет.

„Не съм решила дали да се кандидатирам отново”

"Никога не съм водила разговори за апартаменти. Аз си имам жилище и то ми е достатъчно – живея в апартамент, който е построен като обезщетения на наследствен терен в кв. „Манастирски ливади” – един от кварталите с недобра инфраструктура", добави Фандъкова.  Тя сподели, че все още не е решила дали да се кандидатира за трети мандат. „Трябва да видя резултатите от моята работа. Не съм от „мокетните” политици. Моите обувки по-често са прашни. Приемам позицията си най-вече като голяма отговорност”, каза Фандъкова. И увери, че ще направи всичко възможно, когато проектът за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” бъде завършен, „това да стане една достойна за центъра на София улица”.

"Винаги ще обичам дъщеря си повече от себе си"

В личен план Фандъкова сподели и за някои от най-трудните моменти в живота си. Един от тях бил, когато разбрала, че е болна от рак. Към днешна дата определя заболяването просто като диагноза и казва, че се сеща за него, само когато ходи на прегледи.

Имало е много моменти, когато съм се чувствала оскърбена и ядосана. Това е най-вече, когато прочета или чуя лъжа, защото е трудно да опровергавам. Когато се оправдаваш, остава у хората чувството за някаква далавера. Най-много ме наскърбява това, че около избори периодично започва да се говори, че отново съм болна, което тревожи близките ми, каза кметът на София. И благодари за подкрепата, която в онзи момент е получила от семейството си.

Фандъкова говори и за съпруга си. Призна, че той не й спестявал критиките. Но успявал да я успокои, когато е напрегнато, дори само с мълчанието си. „За мен истинската връзка е, когато можеш да си мълчиш с човека до теб”, сподели кметицата. И казва с усмивка, че вкъщи той е кметът, главата на семейството. И добавя: "Винаги ще обичам дъщеря си повече от себе си."


„Да вярваме, че има сила, която ще ни търси сметка”

Фандъкова заяви, че би искала хората да я запомнят като човек, свършил много работа. „Всеки си мисли, че е морален, но другите отсъждат. Опитвам се да живея по правилата и да бъда в мир със себе си. Трябва да сме смирени, да искаме по-често прошка и да вярваме, че има сила, която ще ни търси сметка”, заключи Фандъкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай