Еврошампанско за ГЕРБ И ДПС

Еврошампанско за ГЕРБ И ДПС | StandartNews.com

БСП се срина, пробив за Бареков

Евровотът завърши с шампанско за ГЕРБ и ДПС. Партията на Бойко Борисов спечели убедителна победа с над 10 на сто аванс пред БСП. Движението на Лютви Местан пък направи удар с четири евромандата и почти застигна соцпартията, която катастрофира тежко. Водената от Николай Бареков коалиция доказа, че вече е фактор с над 10% подкрепа и двама депутати в Брюксел. Реформаторите прескочиха на косъм бариерата и взеха последното място за Европарламента.

Крахът на БСП постави под въпрос стабилността на кабинета. Борисов веднага обяви курс към предсрочни избори. Местан пък заяви, че ДПС е коректен партньор, но ситуацията след вота е различна.

15 партии и трима независими кандидати се бориха за 17 места в Европейския парламент. Право да гласуват имаха 6 533 800 избиратели. В чужбина, в 35 държави бяха разкрити 168 секции за вота на нашите сънародници. Над 5000 полицаи осигуряваха сигурността по време на вота за Европарламент.

Червен трус за кабинета

Вотът на недоверие беше тази вечер - незабавна оставка, обяви победителят Бойко Борисов. В 21,30 ч ГЕРБ водеше с над 10% пред БСП. Резултатите бяха 30,2% : 19,5% в полза на Борисовата партия.

Едни са реалностите, ако ДПС има 3 мандата, други - ако имаме 4, каквито податки съществуват, предпазливо коментира лидерът на Движението Лютви Местан. ДПС отнема един мандат от БСП и двете партии ще имат по четирима евродепутати, гърмяха в този момент социолозите в НДК. Минути преди това прогнозите сочеха 6 места в Брюксел за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за България без цензура и 1 за Реформаторския блок.

Ключът е в мен, обяви още в 19 ч Николай Бареков. Оглавяваната от него партия направи големия си изборен пробив и се наложи като новия играч на политическата сцена у нас. Бареков взе близо 12 на сто от гласовете. Въпреки прогнозите от последните 2 седмици той не се класира трета сила. Привлече обаче 13 на сто от вота на младите социалисти, голяма част от градските и патриотичните гласове.

Поне 6 тенденции показаха изборите. ГЕРБ убедително стои на първо място, БСП е в колапс, ДПС засилва ударно позициите си, Николай Бареков елиминира "Атака", десните имат потенциал за рестарт, АБВ даде заявка за парламента.

БСП е големият губещ, единодушни бяха социолози и политици. Партията на Сергей Станишев се срива както във вътрешен, така и в европейски план. Тя има около 20 000 отлив на гласове спрямо евровота през 2009 и над 300 000 спрямо парламентарните избори миналата година, изчисляваха агенциите. При младите хора на възраст до 30 г. Столетницата вече е четвърта сила след ГЕРБ, ДПС и България без цензура. БСП губи сериозен процент в селата за сметка на ДПС, сочеха данните.

Партии дубльори - АБВ на Георги Първанов и Българска левица на Алексдандър Томов, са причина за резултата ни, обясняваха социалистите. Дори с 3,4% на Първанов и под 2% на другите леви социалистите не се изравняват с ГЕРБ, отвръщаха политолозите. Те бяха единни в мнението си, че АБВ дава заявка за парламентарните избори и има време да натрупа актив за влизане в Народното събрание.

Обрат в изчисленията настана в 19 ч. Дотогава всички агенции прогнозираха рекордно ниска избирателна активност от 1,7-1,8 млн. души. И национална квота от 100-110 000 гласа за изпращане на депутат в Брюксел. Сметките показваха 6 депутати за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ББЦ и 1 за реформаторите. Кунева и Сините твърдо държаха 6,5 на сто от гласовете, като през деня отбелязаха дори 7% резултат. В София направиха голямото си завръщане - втори след ГЕРБ. Сметките са без ромския вот, застраховаха се обаче социолозите и не изключваха скок на активността в последния час на изборния ден. Данните на ЦИК рязко замръзнаха на 27% към 17 ч. Гласували са над 32 на сто от българите, може да се окаже дори 36 на сто, започнаха за обясняват към 21 ч. "Алфа рисърч", "Сова харис", "Галъп". При такава активност прагът за Брюксел скача на близо 150 000 гласа и реформаторите са на кантар, пресмятаха математиците в щабовете.

Мандатите са 6 за ГЕРБ, по твърдо 4 за БСП и ДПС, Бареков взема два, промениха към 21,30 данните си "Сова харис" и "Галъп". Двете агенции обясняваха, че 17-ият мандат е висящ и се колебаеха дали отива при БСП или при ДПС.
Обрат, гръмна "Сова харис" в 22 ч. ДПС е втора политическа сила с 20,4 на сто от гласовете. БСП остават трети с 18,3%. Червените имат 18,5, Движението 18,4%, присъедини се и "Галъп". Ако резултатът се запази, имаме съвършено нова политическа ситуация, коментираха социолозите. И допълваха: БСП, които са мандатоносители, заложиха червен трус за кабинета.

Орешарски да си ходи веднага

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

След евроизборите трябва да последват незабавни оставки. Премиерът Пламен Орешарски да си тръгне заедно с цялото правителство.

Псевдопремиерът и псевдопредседателят на Народното събранието след този вот незабавно да подадат оставка и да върнат местата, които са заели несправедливо. Вотът на недоверието беше днес. С един глас ГЕРБ да има повече гласове сега от БСП, те трябва незабавно да върнат мандата. Няма логика вече на два избори победителите да са извън властта. В понеделник реално може правителството да подаде оставка и да има предсрочни избори. От този резултат, колкото и да не ми е неприятно, трябва да поздравя Бареков, за резултата, който той направи. ДПС са отново в отлична форма и за пореден път ГЕРБ победи Столетницата и не само, победихме лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Да е жив и здрав Станишев, дълги години да е председател на БСП. Те не могат да спечелят в България, как ще спечели ПЕС в Европа, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни. До снощи нито един представител на политическа сила не ме е търсил, за да му честитя победата. Ако депутатите на "България без цензура" не подкрепят вота, ще значи, че коалицията е четворна. Като партия победител, ще чакаме другите да търсят сближаване с нас. Зад нас стоят стотици хиляди избиратели.

Няма причина правителството да пада

Петър Курумбашев, БСП

Не виждам причини правителството или парламентът да подават оставка. Имаме балансирана картина - БСП и ДПС очаквано имат повече гласове от ГЕРБ. Политическото бъдеще на Сергей Станишев трябва да го определят членовете на БСП или на ПЕС, нощта на изборите не е добър съветник за определянето на политическото бъдеще на лидерите. Левицата търпи негативи от това, че една година е в управлението и отбеляза, че в момента не вижда конфигурация, която да излъчва по-стабилно правителство от сегашното. Който и да бъде в момента в управлението, ще търпи подобни негативи. Очевидно на левицата й е трудно да застане зад постиженията на това правителство и да каже, че то е по-добро от правителството на Бойко Борисов. Оценката на избирателя е един "Х" - тя не премести ГЕРБ особено напред, нито БСП особено назад. Тя е по-скоро неутрална, когато трябва да се сравни правителството на Орешарски и на Бойко Борисов. Гласовете за АБВ и "Българска левица" заедно с гласовете на БСП правят около 26-27%, което е миналогодишният резултат. Очевидно тези избиратели не са доволни от нещо, свързано с БСП. От друга страна, имате двете нови формации, които излъчват евродепутати в лицето на "България без цензура" и Реформаторския блок". За мен е интересно по-скоро да се разсъждава върху бъдещи модели на българската политическа система, тъй като един следващ парламент би имал пет, шест или седем партии. Това започва да ми прилича на някакъв италиански вариант - съставяне на много кратки правителства или парламента и дълга политическа нестабилност.

Какво още трябва да направим

Лютви Местан, лидер на ДПС

ДПС е трета политическа сила. Често обещаваме светло бъдеще на младите. Настоящето също е на младите. ДПС е една от двете най-млади партии. Спрямо 2009 г. увеличаваме резултата си и спрямо парламентарните избори от миналата година ДПС е единствената сила, която не губи нищо от резултата си. Може да се окаже, че сме го надградили. Това, разбира се, няма ни главозамая. Тук може би е редно и аз да задам моя въпрос: Какво още трябва да направи ДПС, за да бъдем припознати като най-последователната евроатлантическа партия на България. Въпрос на време е да получим и това признание.

Бареков: У мен е ключът

Политическата битка приключи. Народът поиска нова политическа сила да го обедини. Аз ще поканя политическите партии да направим разговори за националните приоритети и да изработим бърз план за излизане от кризата. Без предсрочни парламентарни избори няма да се разминем, но нямам предвид избори още през август. Ще поканя ГЕРБ, ДПС и БСП да се срещнем с президента Росен Плевнелиев и да достигнем до консенсус за съставяне на служебно правителство. През това време трябва да се направи една нормална предизборна кампания, ясно е какво иска ББЦ- социална политика. Ясно е още, че у мен се намира ключът за разрешаването на политическите проблеми.

Пеевски отстъпи мястотоси на Михайлова

Делян Пеевски отстъпи мястото си в Европарламента на Искра Михайлова. "Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури, чувствам за мой морален дълг да бъда още дълги години до тях и да заслужа тяхното доверие. Ще отстъпя моето място на г-жа Искра Михайлова", заяви Пеевски в изборната нощ. И допълни: "Тя е капацитетът, тя ще даде много полезна на Брюксел и на България".

"Структурите и избирателите на ДПС ме съхраниха през тази една година. Благодаря им - благодарение на тях ме има", каза още Пеевски. "Искам да благодаря за доверието на структурите, което те дадоха персонално за мен. Надявам се, че го оправдах, въпреки едната година, в която бях подложен на незаслужени атаки от много от медиите", заяви Делян Пеевски. И продължи: "Така и не разбрах в какво ме обвиняват, дори и сега по пътя към НДК по мен тичаха хора, които служат на други господари, и ми задаваха въпроси, които и те не знаят защо питат. Не тая злоба и омраза към никого въпреки всичко".

Да оглавя ДАНС също беше решение да дам нещо на България, каза още Делян Пеевски. И допълни: "Видяхте, като имаше недоволство, сам се оттеглих. След това не чух какви са критиките към мен. Ако бях чул обвинение, бих го разбрал и бих се оттеглил като цяло от политиката. Но за една година не чух нито едно стойностно обвинение персонално към мен. Постоянно се заливат със сигнали институциите за фалшиви проверки на мен и моето семейство. И това ще изтърпя, но като свърши, кой ще ми се извини?! Не и тези, които ме обвиняват, те изпълняват поръчка."

Ще имаме още победи

Меглена Кунева, Реформаторски блок

Когато вярваш в нещо, вярваш докрай. Сподвижниците ни направиха чудеса и извадиха обществото от апатията. Ядосана съм, че останалите партии лепват петното на срама от купен вот върху България. Блокът е единствената политическа сила, която не е купила нито един глас. Ние винаги сме били за мажоритарния избор и аз винаги съм го защитавала. Няма съмнение, че Реформаторският блок продължава заедно напред - преференцията е нещо, за което ДБГ и лично аз се борехме. За мен единството на Блока е най-важното, тепърва ще имаме още победи. Блокът още от създаването си обяви позицията си против управлението и няма основания да я променя. Колкото силно искахме предсрочни избори преди година, толкова силно го искаме и сега.

Протест пред НДК

Малък протест се събра снощи към 20 часа пред НДК. Група граждани от протестиращи срещу кабинета "Орешарски". Част от хората казваха, че са се събрали да поздравят победителите на евроизборите.

Бареков взе младите от БСП

Традиционно досега за десните партии гласуват по-младите, а за БСП - по-възрастното население. Новата тенденция е в подкрепата, която получава ББЦ сред най-младото население на възраст между 18 и 30 години. 13% от тях са гласували за ББЦ, с което изпреварват подкрепата за Коалиция за България, която сред избирателите на възраст между 18 и 30 г. получава 10%.

18 - 30 г.

ГЕРБ 26%
БСП 10%
ДПС 25%
ББЦ 13%
Атака 3%
РБ 8%
АБВ 3%
Други 12%

31 - 60 г.

ГЕРБ 30%
БСП 18%
ДПС 17%
ББЦ 10%
Атака 4%
РБ 8%
АБВ 3%
Други 10%

Над 60 г.

ГЕРБ 28%
БСП 37%
ДПС 9%
ББЦ 7%
Атака 4%
РБ 4%
АБВ 4%
Други 7%

ДПС взе половината гласове от селата

Другата нова тенденция според Алфа Рисърч е, че БСП губи бастиона си сред избирателите в селата. Там много по-сериозно се намесва ДПС, която печели 41% от вота. Двете нови партии - ББЦ и АБВ, получават най-много подкрепа в София, съответно 18% и 5%.

По населени места

София
ГЕРБ 35%
БСП 18%
ДПС 1%
ББЦ 5%
Атака 2%
РБ 18%
АБВ 5%
Други 16%

Областни градове
ГЕРБ 29%
БСП 23%
ДПС 3%
ББЦ 12%
Атака 4%
РБ 8%
АБВ 4%
Други 17%

Малки градове
ГЕРБ 25%
БСП 28%
ДПС 8%
ББЦ 12%
Атака 5%
РБ 5%
АБВ 3%
Други 14%

Села
ГЕРБ 19% БСП 20% ДПС 41% ББЦ 8% Атака 3% РБ 2% АБВ 2% други 5%

Алфа Рисърч

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай