Европа размразява парите за регионално развитие

Европа размразява парите за регионално развитие | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия възстановява плащанията по оперативна програма „Регионално развитие". Това стана ясно на съвместната пресконференция на председателя на ЕК, Жан-Клод Юнкер, премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по бюджета, Кристалина Георгиева, след срещата им в Брюксел. „Парите по „Регионално развитие" тръгват", каза няколко пъти Георгиева.

Източници на „Стандарт" обясниха, че става дума за политическо решение, взето на срещата и сега предстои оформянето на юридическо решение на базата на новопостъпила информация, включително и представена от Борисов на срещата.

„Поздравявам Борисов за това, че в трудни условия съумя да сформира правителство и веднага да го ориентира към това да може европейско финансиране да потече към българската икономика, която има нужда от него", изтъкна Георгиева. И посочи, че на срещата са обсъдени три въпроса, първият от които е „как да направим така, че по старите програми да не се загубят пари, разбрахме се да създадем общ екип между правителството и Европейската комисия, така че тези 4,5 млрд. евро да могат да работят за България". „Парите тръгват, по „Околна среда" вече вървят, по „Регионално развитие" тръгват към България", подчерта еврокомисарят. Вторият обсъждан въпрос е по отношение на новите оперативни програми.

„Това са 16 млрд. евро на разположение на България – да гарантираме, че работата започва веднага, за да гарантираме, че парите работят за българите", каза Георгиева. Която формулира третият въпрос така: да продължим активно да съдействаме на България да е готова да се възползва от инвестиционния план „Юнкер" за Европа, така че да е от първите на опашката, когато той стане реалност.

Борисов на свой ред благодари на всички партии в българския парламент, които са направили компромиси." Имаме правителство и имаме разблокиране на пари, както бяхме обещали, и това са свежи пари. 7 министри работят в Брюксел работят сега по тези програми, другите са наводненията и заледяването", изтъкна Борисов.

„Отблокирането на фондовете и доверие в аванс – 4 години предишното ни правителство усвояваше фондовете, без да имаме нито една програма, която да е в несъответствие, нито едно спряно евро за България. Така че в тази криза аз съм убеден, че ще се даде възможност България да усвои повече пари от европейската солидарност, които така или иначе са заделени за България", обобщи българският премиер.

Едно към едно на Борисов за санкциите срещу Русия:

Ние сме ги подкрепили и се надяваме най-скоро те да не се продължат, а руската страна да се съобрази с претенциите на Европейската комисия и ЕС и да се нормализират отношенията. С цялото си уважение ние подкрепяме санкциите, колкото и тежки последици да имат върху България. Относно туризма и стокообмена. За наше най-голямо съжаление преди 15-20 години, когато бе ембаргото срещу Югославия, а после и войната в Косово, понесохме милиарди загуби. И смея да твърдя, че това ни остави най-бедната страна в ЕС. В същото време сега от другата ни граница е Украйна, Крим и Черно море. И ние отново трябва да бъдем пресирани със санкции с нашите съседи. И като се има предвид, че от другата страна е икономически мощна Турция, имаме сериозни проблеми. Затова ако за другите европейски държави последствията от санкциите не се усещат така, то ние, които формираме голяма част от бюджета от туризма на руски граждани и на стокообмен с Русия и нямаме другите пазари, които имат останалите европейски страни, в Германия и Франция. Нашите пазари бяха арабския свят и Русия. Сега с тези санкции ние не практика не можем да изнасяме живо месо. А бяхме един от основните производители. Затова благодаря на Европейската комисия разбира проблемите на България и това, че трябва да бъде подкрепена много сериозно. Надявам се санкциите да са изиграли своята роля и отношенията вече да се нормализират. Защото България понесе и понася много тежки удари от тях. Не знам доколко Русия се влияе от санкциите, но България се влияе много тежко. Но бидейки член на НАТО и на ЕС, ги подкрепяме. Надяваме се на повече разум и дипломатическо решение на тези проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай