Европа отличи пазара за производители в Кърджали

Европа отличи пазара за производители в Кърджали | StandartNews.com

Общината ни е сред първите шест по реализация на европроекти, казва кметът Хасан Азис

- Г-н Азис, започнахте своя четвърти мандат като кмет на Кърджали. Кои са стратегическите приоритети за развитието на общината ?

- Стратегическите ни приоритети са свързани с привличането на инвеститори в Кърджали, за да намалим безработицата. В тази посока имаме какво да предложим като готовност за изграждане на промишлена зона, добра инфраструктура, удобното географско разположение и връзките с главните пътни артерии в страната. Интерес за инвеститорите представлява и изградената газификация на града, включително в индустриалната зона. На второ място, все по –отчетливо пред нас стои въпросът за ускоряване изграждането на обходния път на Кърджали поради големия брой коли по посока ГКПП „Маказа". На трето място, с цел насърчаване на земеделието и подпомагане на отрасъла очакваме подкрепа от държавата за оживяване на някои от отраслите, които през последните години загубиха своята активност. Продължаваме да работим и за това Кърджали да бъде университетски град, с възможности за качествено образование, съобразено с нуждите на региона. Това означава повече университети и колежи да предлагат изнесено обучение в Кърджали. Не на последно място,

работим за подобряване на пътната
инфраструктура и водоснабдяването

- Кърджали е сред първите шест общини в страната по реализирани проекти през последните години. Кои от тях са най–значими и как се промени обликът на града?

- С гордост можем да кажем, че община Кърджали е сред първите шест по реализация на европейски проекти. Част от тях имат не само местно, но са и с регионално и национално значение. Един от тези проекти е пазарът на производители, изграден по програма САПАРД върху 23 дка, като общата инвестиция е за 10 млн. лв. Той се превърне в място за реализация не само на продуктите, които се произвеждат в Южна и Югоизточна България, но и от Гърция. В Люксембург бе посочен като един от 8-те най-добри проекти за предприемачество в Европа. Наградата ни бе връчена от председателя на Комитета по регионите.
Парковете, които правим в момента, превърнаха Кърджали в най-зеления град на България. Новите, които изградихме чрез оперативните програми, са на площ над 120 хил. кв. метра в центъра на града. Те ни дават възможност и вече кандидатствахме по програмата за опазване на биоразнообразието Life. Кърджали кандидатства за членство в организацията „Евросити",

кандидат е и за наградата „Европейско зелено листо"

за 2016 г. на Еврокомисията.
Перперикон пък дава възможност за развитие на туризма. В него бяха вложени над 4 млн. лв., изгради се цялата инфраструктура около него. И логично броят на туристите се увеличи няколко пъти. В момента на Перперикон се реализира втори проект по Норвежкия фонд.
Една от последните ни инвестиции е свързана с изграждането на пречиствателна станция за около 70 млн. лв. Бяха подменени и над 27 км тръби за питейна вода. Вече можем да кажем, че Кърджали не замърсява язовир „Студен кладенец", което се случваше до миналата година.

-На какъв етап е изграждането на промишлена зона на Кърджали?

- Още през 2007 г. по програма ФАР заедно с гръцката община Комотини започнахме реализацията на проекта. Община Кърджали има готов технически проект с над 270 хил. кв. м собствена площ. Очакваме, че с помощта на правителството и плана „Юнкер" ще бъдат насърчавани проекти, насочени към бизнеса и отваряне на работни места. За съжаление, все още очакваме отваряне на фондове, чрез които да реализираме идеята.
- Каква е проектната готовност на Кърджали за новия програмен период до 2020? На какво залага общината?
- За новия програмен период вече имаме подписано споразумение за инвестиционната програма на община Кърджали на стойност 21 млн. лв. Тя включва три основни групи проекти, които ще бъдат реализирани. На първо място, това е обновяване и реконструкция на образователни проекти, т.е.

основен ремонт и саниране на 5 от големите ни училища и детски градини

Така ще можем да кажем, че всичките ни учебни заведения са обновени. Второ, изграждане на социални жилища. Имаме определено място, подготвен проект. Трето, ремонт и рехабилитация на улици в града. За тях също има одобрен проект. Така че през следващите 3-4 години Кърджали ще продължи да е строителна площадка и ще има райони с качествено нова среда на живот. Пред прага сме на подписване на договор за въвеждане на модерно LED-осветление за всички улици в Кърджали и 117 села в общината.

- В Кърджали стартира газификацията. Вече има не малко обществени сгради, които се отопляват със „синьо гориво". Как ще продължи този процес в следващите години в контекста на интерконекторната връзка между България и Гърция ?

- Газификацията е един от приоритетите, по които община Кърджали работи от 6-7 години. Така градът ни се превърна в един от малкото с изградена над 15-километрова мрежа с тенденция газификацията и съпътстващата инфраструктура да продължава да се разширява. Вече са газифицирани няколко детски градини, училища, болницата, социални домове, бизнес учреждения, които пожелаха да се включат.

- Необходимо ли е разширяване на ГКПП „Маказа"? Опашките от коли в последния месец са огромни.

- Това е въпрос, който ще бъде поставен на среща с министъра на регионалното развитие. Нашето предложение е

да има допълнителни гишета, за да може да се увеличи пропусквателността

Сега се работи само с по едно гише на изхода и още едно на входа. Нашето предложение е да има 2,3 и 4 в зависимост от натовареността. Все повече на преден план излиза необходимостта от разрешението, което очакваме и от гръцка страна, за пътуване на микробуси и автобуси. На следващ етап ще бъде поставен и въпросът за товарни превози.

- Село Главатарци се превръща в предпочитана дестинация за туризъм. Какво е необходимо още, за да се развие курортното селище?

- Главатарци е привлекателна дестинация не само за туристите от нашата страна, но и за тези от Гърция. Тъй като се намира близо до язовир „Кърджали", има много възможности за водни и водомоторни спортове, за риболов и почивка.

- Има ли заявени конкретни инвестиционни намерения в сферата на земеделието?

- Вече споменах пазара на производителите, който е пряка инвестиция за подпомагане на земеделието. Общината предоставя и хиляди декари за стопанска дейност и създаване на трайни насаждения с череши, сливи, орехи. Правят се опити за отглеждането на нов вид култура като шафран на мястото на тютюна. Има инвеститор, който се опитва да развие този бизнес.

- Какво се прави за модернизиране на спортната база?

- Ние вече обявихме 2016-та за година на модернизиране на спортната база. В момента се ремонтират закритият плувен басейн и стадион „Дружба". Те са строени преди около половин век и за първи път се правят толкова сериозни подобрения. Изградили сме стадиони с изкуствени настилки в населените места на общината. Парк „Арпезос" също предлага над 8 вида спортни площадки и съоръжения, включително голям стадион. Мисля, че с направените инвестиции община Кърджали доказа, че мисли за спорта и предлага много добри условия за това. Не закъсняват и успехите – отборите ни по волейбол, ватерпол, свободна борба са сред най-силните в страната. Печелим балкански състезания по плажен волейбол.

- Казахте, че ДПС е напълно готово не само за избори, но и за участие и стабилност в управлението на страната. Как виждате участието на движението в управлението?

-Въпросът за управлението става все по-актуален. Не само от гледна точка на президентските избори, но и заради исканията за предсрочен парламентарен вот. Нашето мнение е, че страната ни се нуждае от коалиционно управление и то е гарант за вътрешен контрол и самоконтрол. С участието си в предишни управления, ДПС е доказало, че може да реализира тази цел. Затова когато твърдим, че ДПС е гарант за стабилност, се аргументираме с няколко факта. На първо място, това е безспорната политическа отговорност, която партията ни от самото си създаване е доказала, че може да носи. Вторият ни мотив е, че притежаваме качествен и високопрофесионален кадрови потенциал на всички нива на управлението – от местната власт до национално и европейско ниво. Във времето сме доказали, че водим патриотична и европейска политика.

Сигурността е новата ценност за нашето съвремие

и в контекста на бурните събития в региона и света ДПС продължава да е гарант за етнически мир и стабилността в страната и региона.

- Пред Областният съвет на ДПС заявихте, че докато другите партии ще издигнат кандидати за президент, ДПС ще определи кой ще бъде той. Какъв трябва да бъде профилът на новия държавен глава, на фона на сложната геополитическа обстановка в Европа и света?

- Без ДПС не може да бъде избран държавният глава. Затова движението в голяма степен ще носи отговорност за следващия управленски мандат. Председателят на партията Мустафа Карадайъ вече обяви, че ние очакваме президентът да е демократ, обединител, с доказани евроатлантически ценности и поведение в тази посока през годините. Това е рамката, в която виждаме кандидатът, който ще бъде подкрепен от нас.

- Появиха се прогнози, че след неуспешния опит за преврат в Турция у нас може да има бум на завръщащи се български изселници. Какво е вашето мнение?

-Завръщането на български граждани е постоянен процес. И аз мисля, че този процес ще продължава, независимо от събитията в региона. Те се завръщат по родните си места, продължават да правят инвестиции в страната ни, строят къщи, купуват апартаменти. Една от причините за този процес е стабилността и сигурността в България.

Французи и японци пълнят Главатарци

Селото е предпочитано от туристите място на брега на язовир „Кърджали"

Главатарци и Енчец се превръщат в предпочитано от туристите място на брега на язовир „Кърджали". Хотелиерите посрещат много посетители от страната и чужбина. Показват им красотата на Родопите и водната шир на изкуствено езеро. Гостите са привлечени и от възможностите за пешеходен, вело и еко туризъм в района. Близо 3 000 чужденци ползват хотелската база в зоната за отдих край яз. Кърджали през юни, юли и август, сочи статистиката.

Обикновено българските летовници са от големите градове София, Пловдив, Стара Загора. Има обаче и почиващи от Варна и Бургас. Освен в Главатарци, те окупират и почивната база в района на Енчец. Най-предпочитаното занимание за тях е риболовът. "Предлагаме на нашите гости всички удобства, но искаме да покажем и историята на региона. В околностите на Кърджали има 28 обекта – Перперикон, Татул, Дяволският мост, Каменните гъби, Каменната сватба, пещерата „Утроба". Затова правим еднодневни екскурзии. Предлагаме също разходка с лодка, желаещите могат да ползват и каяци", каза собственикът на комплекс "Рока" Иван Халтъков. Оформили са 3 екопътеки – за млади и по–възрастни, едната е 40–минутна до 10-метровия железен кръст над селото. "Посрещаме гости от различни страни. Не само от Румъния, Гърция, Турция, но и от Франция, даже Норвегия и Япония. Затова е нужно туристическото селище да се благоустрои", казва още Халтъков. По думите му „Рока" е единственият обект със сертификат и разрешение от РИОСВ за заустване в дере на отпадните води по трите язовира – Кърджали, Студен Кладенец и Ивайловград.

Собствениците обаче се оплакват от качеството на питейната вода. "Проблемът с водата е най-наболелият в селото, дължи се на това, че водопроводът на Главатарци се отклонява от главния водопровод преди пречиствателната станция", подчертават те. Обясняват, че на срещи с кмета на община Кърджали Хасан Азис и областния управител Илия Илиев са поставили въпроса, срещат разбиране и се надяват на скорошното му разрешаване. Предприемачите са категорични, че е нужна подмяна и на вътрешната водопроводна мрежа във курортното селище. Подчертават, че интересът на туристите към зоната за отдих расте и затова не могат да приемат проблемът с питейната вода да ги връща назад. "Селото внася приходи от туризма, искаме да се подобри и пътната инфраструктура, да се помисли за рекламни табели", обясняват още собствениците на хотели. Един от тях дори разказа, че японски туристи се лутали 45 минути в ромската махала на Кърджали, търсейки пътя към зоната за отдих в Главатарци. Настояват да се ускори изграждането на мост над Арда до Крайно село, чрез който не само да се заобиколи свлачищния участък, но и да се съкрати пътя, което ще подобри като цяло туристическата услуга. От община Кърджали уточниха, че имат готов технически проект за моста и се търси финансиране от няколко млн. лв. за неговото построяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай