Евродепутат изненада Скопие. Драконовски наказания

Подкрепи инициатива за отнемане на гражданство

Евродепутат изненада Скопие. Драконовски наказания | StandartNews.com

Евродепутатът изненада Скопие с предложението си за драконовски наказания при език на омраза от страна на комшиите.

Подкрепям инициативата на Димче Ямандиев от Велес и други македонски българи за създаване на възможност за отнемане на българско гражданство на хора, получили такова по произход, които са носители на говор на омраза срещу България и българите, съобщи на страницата си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев.

В социалната мрежа от името на страницата „Българи от Македония – Димче Ямандиев“ се отправя призив до всички правителствени и неправителствени организации и граждани на Република България да се присъединят към инициативата, пояснява БТА.

„Призоваваме държавните институции да стартират процедура по лишаване от българското гражданство на всички лица, граждани на Република Северна Македония, за които има неоспорими доказателства, че разпространяват омраза и извършват престъпления от омраза спрямо България, българите или хора с българско самосъзнание“, се казва в призива на „Българи от Македония“.

Андрей Ковачев напомня, че от години няколко пъти лично е сезирал българските власти с предложения в същата посока. Крайно време е всички отявлени българофоби в Република Северна Македония (РСМ), придобили българско гражданство на база доказан от самите тях български произход и декларирано българско самосъзнание, да бъдат оповестени в публичен регистър и последното да им бъде отнето, пише евродепутатът.

Тези хора, особено такива, заемащи публични длъжности, политици, министри, депутати, кметове, журналисти или обикновени политикани трябва да бъдат разобличени и за това, че са взели гражданството на държава, която мразят и ненавиждат, но за която лъжат своите последователи, че нямат такова, смята Ковачев.

В същото време, добавя той, е нужно улесняване на получаването на българско гражданство за нашите добросъвестни сънародници, въвеждането на церемония и публичен регистър. Това са задачи пред новото Народно събрание, допълва евродепутатът.

Ковачев напомня още, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС вече внесе подобен законопроект в предишния парламент. Според него тези промени трябва спешно да бъдат приети от следващото Народно събрание.

Позицията на Андрей Ковачев идва ден след като много българи не успяха да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие заради часове забавяне на граничния пункт „Деве баир“. Някои от тях бяха арестувани и бити и дори осъдени на глоби. Сред осъдените е и депутат на „Възраждане” в два парламента.

Обяснението на властите в Северна Македония бе, че имало срив в компютърната система на граничния пункт, а арестуваните застрашили националната сигурност на РСМ. Оказа се обаче, че проблемът с тока е само от едната страна на границата – македонската.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай