Ева Паунова се включи в изслушването на кандидата за зам.-председател на ЕК

Ева Паунова се включи в изслушването на кандидата за зам.-председател на ЕК | StandartNews.com

Брюксел. Електронното управление ще повиши ефективността, прозрачността, отчетността и демократичното развитие в страни като България, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова към номинирания за зам.-председател на ЕК Андрус Ансип.

Ева Паунова се включи в изслушването на номинирания за заместник-председател на новата Европейска комисия и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип (Естония). Тя го попита какви са конкретните действия за въвеждането на електронно управление и как Европейската комисия ще осигури подкрепа и насоки за създаването на системи за електронно гласуване в заинтересуваните страни-членки.

Евродепутатът изрази необходимостта от нови начини за гарантиране на демократичното право на всеки гражданин да упражни своя вот без значение от местонахождението си. Паунова посочи като адекватен отговор на създалата се ситуация въвеждането на електронно управление и на електронното гласуване като един от основните му елементи. Първа стъпка в тази посока може да бъде въвеждането на електронно гласуване за българите в чужбина.

Повод за въпроса на българския евродепутат от ГЕРБ е рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори в България в неделя - проблем, който се нуждае от възможно най-бърза реакция и внимание. Според Ева Паунова „електронното управление ще повиши ефективността, прозрачността и отчетността, а електронното гласуване ще допринесе за демократичното развитие в страни като България". Добри практики в няколко държави-членки на ЕС, включително Естония, показват, че с въвеждането на електронно гласуване избирателната активност се е увеличила с около 15%.

В отговор Ансип изказа подкрепата си към електронното гласуване като посочи, че една трета от гласовете по време на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. са били подадени онлайн. Той изрази готовността си да подкрепи страни-членки във въвеждането му в случай, че бъде избран за комисар.

Един от основните приоритети в дейността на Ева Паунова е завършването на единния цифров пазар и оптимизирането на публичната администрация чрез информационните технологии. Българският евродепутат ще изиска от новата Европейска комисия да подкрепи България при формулирането на конкретни реформи и мерки за въвеждането на електронно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай