EU Today: Олигарси като Цветан Василев тласкат България към Русия

Той се опитва да корумпира политическия процес в България и да промени геополитическата ориентация на страната

EU Today: Олигарси като Цветан Василев тласкат България към Русия | StandartNews.com

В обширен материал английското издание ЕU Today разглежда процесите в България и посочва, че въпреки нагласите на обществото - което е твърдо в подкрепата си за евроинтеграцията, членството в НАТО и ЕС, страната продължава да бъде разкъсвана между Запада и Изтока. Според анализа това се дължи в голяма степен на олигарси и близки до тях политици, които умишлено я тласкат обратно към сферата на влияние на Русия.

Според EU Today класически пример за подобен олигарх е укриващият се вече 9 години в Сърбия Цветан Василев - бивш собственик на фалиралата КТБ и чиито руски връзки – особено със санкционираните от САЩ Константин Малофеев и Николай Малинов, са фрапиращи.

"Разположена на кръстопът между Запада и Изтока, България, която се намира на една от външните граници на ЕС, винаги е била ключова точка в геополитиката и преразпределението на влиянието поради стратегическото си географско положение. Но географията тук е само едната страна на монетата.

Близък и надежден съюзник на Москва в дните, когато СССР все още беше на геополитическата карта на света, тази балканска страна обърна гръб на Съветска Русия и пое по пътя на демокрацията в началото на 90-те години. Така през 2004 г. тя се присъединява към НАТО, а през 2007 г. - към ЕС. Въпреки че вече почти 20 години България е част от тези съюзи, изповядвайки същите ценности - демокрация, пазарна икономика и зачитане на човешките права, страната все още се колебае по отношение на външната си политика, а обществото ѝ изглежда още повече на кръстопът между Запада и Изтока, отколкото преди десетилетия. Това стана най-очевидно след нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки че, за разлика от други държави като Унгария, например, България не заплашва да наложи вето върху санкциите на ЕС срещу Москва, тази балканска държава изглежда плаха в подкрепата си за Украйна.

За това има много примери. В началото на войната тогавашното управляващо мнозинство забави приемането на декларация, осъждаща руската инвазия, и макар че през ноември 2022 г. българският парламент все пак одобри решение за изпращане на оръжия на Киев, това се случи след седмици на политически скандали. А съвсем наскоро, въпреки че държавите - членки на ЕС, одобриха изпращането на 1 милион боеприпаси за Украйна на стойност 1 милиард евро, Президентът на България Румен Радев обяви, че страната няма да участва в тези доставки.

В допълнение на това, Николай Малинов, български политик от бившата комунистическа партия и председател на русофилското движение в страната, стана председател на международна организация, чиято цел е да пропагандира в полза на Русия.

Какво се крие зад това политическо лутане? Изглежда, че не се дължи на нежеланието на българските граждани да бъдат част от евроатлантическата общност. Напротив, социологическо проучване, публикувано през декември 2022 г., показва, че мнозинството от гражданите продължават да одобряват членството на България в ЕС (71%) и НАТО (57%). Тези резултати показват, че обществото като цяло остава последователно в решението си към кого да принадлежи.

Какво тогава? Според анализатори и медийни публикации причината за този странен геополитически танц се дължи на олигарси и свързани с тях политици, които се опитват да тласнат България обратно в сферата на влияние на Русия, но същевременно прокарват разделителни линии в обществото.

Като държава, която е била част от Съветския блок на влияние, преходът ѝ към демокрация през 90-те години на ХХ век е белязан от феномен, наблюдаван както в Русия, така и в останалите страни от СССР и неговите сателити, а именно формирането на класа от хора, които забогатяват, купувайки активи на безценица в процеса на приватизация, и впоследствие концентрират в ръцете си власт в бизнеса, политиката и медиите. Има много примери за този феномен в доста балкански държави. В случая с България един такъв пример е олигархът Цветан Василев - бивш собственик на четвъртата по големина банка в страната - Корпоративна търговска банка, който избяга в Сърбия след нейния фалит през 2014 г. и все още се укрива там. В родината си Василев е обвинен в участие в престъпна схема, която е довела до фалита на банката.

Кой е Цветан Василев? Според разследващите репортажи на българските медии след падането на комунистическия режим в края на 90-те години той натрупва опит във финансовия сектор и впоследствие става собственик на Корпоративна търговска банка, която първоначално е създадена като съвместно предприятие на тогава държавната Българска външнотърговска банка и руската бивша Внешэкономбанк (сега преименувана на ВТБ, която е сред банките, санкционирани от ЕС и САЩ). Как и с какви пари един икономист на средно ниво става собственик на банка, е въпрос, чийто отговор според медийни публикации се крие в съветското минало на България и предполагаемите връзки на Василев с руските тайни служби. Тези подозрения, както и очевидните руски зависимости на бившия банкер, непрекъснато се потвърждават през годините от редица факти.

През 2019 г. информация, съобщена от българската прокуратура, разкрива, че след фалита на КТБ и бягството му в Сърбия Василев е задействал измамна схема за незаконно прехвърляне на активи на банката на стойност 1,5 млрд. евро на руския олигарх Константин Малофеев. Малофеев, който според "Файненшъл таймс" е ключова фигура, свързваща Москва със сепаратистите в Украйна, е санкциониран от ЕС и САЩ още през 2014 г. за финансиране на незаконното анексиране на Крим от Русия. 

Освен това сред активите, които Василев се опитва да прехвърли незаконно на Малофеев, са предимно стратегически компании - телевизия, телекомуникационни компании и два ключови военни завода.

Крайната цел на Малофеев, който според прокуратурата е бил движещата сила на този "План България" от руска страна заедно с пенсионирания генерал от КГБ и бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, е била да промени геостратегическата ориентация на България от прозападна държава в такава, която подкрепя режима на руския президент Владимир Путин. Посредник и двигател на плана в България е гореспоменатият лидер на русофилското движение Николай Малинов, който през 2019 г. беше награден лично от руския президент Владимир Путин, а на 14 март т.г. оглави Международното движение на русофилите, създадено в Москва под надзора на Кремъл с амбицията да се превърне в новия Коминтерн (Комунистически интернационал).

Когато схемата "План България" става публично известна, българските власти налагат 10-годишна забрана за влизане в страната на Малофеев и Решетников, а Малинов е обвинен в шпионаж от прокуратурата и му е забранено да пътува извън България. В началото на 2023 г. политикът е санкциониран от Службата за чуждестранни активи (OFAC) към Министерството на финансите по силата на Глобалния закон за отчетност на правата на човека "Магнитски" за участие в корупция в България.

Кои са приближените на Малофеев, чрез които той е планирал да придобие контрол върху тези стратегически активи в България? Един от тях е Пиер Луврие, представен като белгийски инвеститор, но притежаващ руски паспорт, който според медийни проучвания, включително на разследващия журналист Христо Грозев от Bellingcat, е свързан не само с Малофеев, но и с лидера на руските сепаратисти в Донбас Игор Стрелков-Гиркин. Освен Луврие друго "подставено лице", замесено в схемата, е американският продуцент Джак Ханик, който е обвинен от прокуратурата на САЩ, че съзнателно е помогнал на Малофеев да създаде мрежа от крайно десни православни телевизионни канали на Балканите, включително в България".

ЕU Today завършва своя анализ с извода, че „Както се вижда, единственият участник в тази афера, който към момента остава неподвластен на правосъдието, както в България, така и в САЩ, е олигархът Цветан Василев. Макар и да се укрива в Сърбия вече 9 години, той очевидно упорито се опитва да корумпира политическия процес в България и да промени геополитическата ориентация на страната, като я тласне обратно към сферата на влияние на Русия. Неговата история, както и историите на други български олигарси и близки до тях политици, е показателна за причините, поради които страната продължава да бъде разкъсвана между Запада и Изтока".

Източник: https://eutoday.net/bulgaria-a-country-torn-between-east-and-west/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай