Ето кой провокира напрежение между София и Скопие

Коментар от МВнР

Ето кой провокира напрежение между София и Скопие | StandartNews.com

Според външното ни министерство е очевиден опитът на две опозиционни македонски партии изкуствено да провокират напрежение между София и Скопие и да отвлекат вниманието от борбата на българите в Северна Македония за граждански права. Поводът за този коментар е предстоящото откриване на македонски клуб в Благоевград на името на поета Никола Вапцаров. По темата "Шенген" от Външното ни министерство казаха, че са убедени във влизането на България в зоната на 9 декември въпреки несъгласието на Нидерландия.

Проблеми няма и двете страни, България и Румъния, отговарят на условията за членство в Шенген, припомни резултатите от доклада преди два дни зам.-министър Костадин Коджабашев.

"Ние продължаваме диалога на всички нива, включително с представителите на Нидерландия, за да можем да успеем с поставената цел - 9 декември тази година Съветът на Европейския съюз единодушно да подкрепи членството на двете страни в Шенген", каза Коджабашев, цитиран от БНТ.

Колкото до бъдещия македонски клуб в Благоевград, заместник-министърът каза, че Външно министерство няма практика да коментира действия от частен характер. Той добави обаче, че проблемът е, че подобно събитие се насърчава от двете основни опозиционни партии в Република Северна Македония.

Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против европейската интеграция на Северна Македония. Очевиден е опитът чрез посещение на тези две партии в Благоевград и техни действия изкуствено да се провокира напрежение между хората от двете страни на границата. Очевидно става въпрос за отвличане на вниманието от справедливата борба на българите в Северна Македония за граждански права", каза той.

Коджабашев призова обществеността да подходи със спокойствие към откриването на клуба. Подчерта, че семейството на Никола Вапцаров не е дало разрешение за използването на името на поета и за пореден път подчертава българското му самоопределение.

Стана ясно и че клубът се финансира от канадския емигрант Бил Николов, който застъпвал крайни антизападни тези. Днес служители на министерството протестираха символично с трикольор на реверите. Те искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните. Усъмниха се, че ръководството иска да заглуши стачката им, раздавайки днес най-голямото ДМС от години насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай