Понеделник,

Ето ходът на "Промяната", за да е доволна Нинова

От: Стандарт -
18785
Ето ходът на "Промяната", за да е доволна Нинова
A
A
A

На коалиционния съвет довечера от "Продължаваме промяната" ще коригират предложението си за Украйна, като добавят формулировката "военно-техническа" помощ. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев, преди утре парламентът да разгледа въпроса на извънредно заседание. Първоначално такъв трябваше да се проведе в неделя вечерта, но бе отложен за днес.

"Ние разбираме какви са доводите и аргументите на партньорите в коалицията. БСП разбира нуждата да има стабилно управление, за де се преведе държавата през кризите, които са пред нас. Вижте, помощ от България към Украйна няма да натежи на везните в една или друга посока. Затова и в разговора със Зеленски премиерът каза с какво можем да помогнем, коментира пред Нова нюз председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. - Ние не трябва да се снишаваме. БСП разбират каква е позицията и вярвам, че ще се държат отговорно, за да преведем страната през кризите. Настроени сме да взимаме отговорни държавнически решения на съвета довечера".

"В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител", каза Икономов.

Депутатът от ПП Смята, че БСП няма да напусне коалицията заради решението за военна помощ.

"Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото ни разделят", увери той.

В коментар за критиките на президента Румен Радев Калоян Икономов изтъкна, че от "Продължаваме промяната" не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава.

"По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война - това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си", заяви Икономов.

Той допълни, че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация.

"Много силно се акцентира върху темата "страх" и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото - че ако дадем оръжие, видиш ли - влизаме във войната. А това е двоен избор - имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо", завърши Калоян Икономов, съобщава dir.bg.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички