Ето го писмото на Минеков до ГЕРБ

По думите на министъра НДК търпи загуби

Ето го писмото на Минеков до ГЕРБ | StandartNews.com

Министърът на културата Велислав Минеков отиде днес до адреса, където се помещава централата на ГЕРБ, за да връчи писмото, с което настоява партията да освободи заеманите офиси, тъй като по думите му НДК търпи загуби.

Ето пълния текст на писмото:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД.

През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.

Сградата на ПРОНО винаги е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.

С уважение,

ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ

Министър на културата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай