Понеделник,

Ето ги приоритетите на новото коалиционно правителство

От: Агенция Стандарт, кадър БНТ -
Ето ги приоритетите на новото коалиционно правителство
A
A
A

Новата коалиция е заложила незабавни законодателни промени в подписаното споразумение за управление. Водещи сред тях са реформи в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Очаква се мнозинството в парламента да приеме промени в закона за КПКОНПИ - разделяне на комисията и смяна на председателя й. Освен това, тя ще получи и разследващи функции. Това ще стане до три месеца.

Незабавни промени ще има в Закона за съдебната власт. С тях ще бъдат закрити спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Въвежда се и контрол върху обвинителите при отказите да образуват досъдебно производство. Ще бъдат ограничени и правомощията на главния прокурор по надзора за законност, само до конституционно предвидената компетентност.

С висок приоритет са и няколко задачи в социалната сфера и енергетиката. Сред тях - запазване на цената на тока за битовите потребители от началото на 2022-ра година. От януари ще се търси и отмяна на таксите за детски градини. До средата на 2022-ра майчинските за втората година ще бъдат обвързани с нарастването на минималната работна заплата.

За да започне реализацията на управленските приоритети чрез законодателните промени, Народното събрание трябва в кратки срокове да създаде парламентарните комисии. Тогава ще започне и промяната в законодателството, която в определени сфери е заложена в коалиционното споразумение като-незабавна.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички