Енергийният министър отива при миньорите, Денков ги кани на среща

Разговорите ще се проведат в 13 ч. в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“

Енергийният министър отива при миньорите, Денков ги кани на среща | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов отиват при протестиращите енергетици и миньори днес, съобщи току-що пресслужбата на кабинета.

Разговорите ще се проведат в 13 ч. в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Поканени са легитимните синдикални представители на топлоелектрическата централа и на „Мини Марица-изток“. Ще участват също ръководствата на двете дружества.

Премиерът Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори утре, неделя, от 16 ч. в Министерския съвет, казват още от правителствената информационна служба.

Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче съобщи тази сутрин пред Нова телевизия, че не е ясно дали срещата ще се състои, тъй като, по думите му, ако документите бъдат внесени днес в Европейската комисия, каквато заявка даде в петък министър-председателят, тя ще е безпредметна.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Кабинетът праща в Брюксел плановете за въглищните мини

„От първия ден на това правителство съм предупредил Денков, че темата за енергийния преход е централна. И тук обаче се отлагаха нещата до 12 без една минута”, посочи синдикалният лидер. Според него решение има, ако има политическа воля.

По думите на Димитров „ако напрежението не се канализира с реални стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай